InfoIzdvojenoPolitika

IMA SE MOŽE SE! Znaju naši zastupnici kako izgleda 56 milijuna kuna

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica.

Slijedi SDP koji je iz proračuna ‘uprihodio’ 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,3 milijuna kuna, HNS-u, pod čijom je ‘markicom’ u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS s četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna.

HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će Ermina LekajPrljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna.

Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti broji 11 članova.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No, Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora.

Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, no, očito nije polučila uspjeh.

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.

Povezani Članci

Close