InfoIzdvojenoPovijestUdruge

IN MEMORIAM Prisjećanje na poginule hrvatske branitelje Romana Ribića iz Ivanca i Stjepana Križanca iz Višnjice, pripadnike legendarnih ‘Puma’

Akciju u kojoj su poginuli Romano i Stjepan, general Ademi smatra jednim od najuspješnijih protunapada hrvatskih snaga u cijelom Domovinskom ratu

Ivanec – Pripadnici Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma, udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, te prijatelji u srijedu su se na ivanečkom gradskom groblju komemorativnim skupom kod njegovog posljednjeg počivališta prisjetili hrvatskog branitelja, Ivančanina Romana Ribića.

Romana Ribića se u kratkom govoru prisjetio i predsjednik Udruge veterana 7. GBR Puma Robert Puja, koji je spomenuo kako je delegacija udruge boravila u Bosanskom Grahovu, gdje se također odala počast stradalima.

O akciji u kojoj je poginuo Romano Ribić, kratko su govorili njezini sudionici Tihomir Šavorić i Ljudvek Cikač.

Romano je poginuo 14. kolovoza 1995. iznad Bosanskog Grahova, prilikom vraćanja teritorija koje je agresorska srpska vojska zaposjela u dijelu akcije nazvane Vaganj ’95.

Nakon odavanja počasti Romanu Ribiću, okupljeni hrvatski branitelji nazočili su otvorenju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bednji.

Istaknimo kako je u organizaciji udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava u Višnjici odana počast Stjepanu Križancu, koji je također poginuo 14.8.1995., u istoj akciji.

Srpske su snage pripremane za Operaciju Vaganj, koju je preduhitrila Vojno-redarstvena akcija Oluja,  pa su 13. kolovoza 1995. kod Bosanskog Grahova izvele prvi protuudar nakon Oluje.

Snažne borbe potrajale su tri dana, a tijekom njih srpske snage pokušale su zauzeti važan prijevoj Derale, kako bi potom ušle u Bosansko Grahovo i time ostvarile pozicije za daljnje napredovanje prema Livnu i Kninu.

U jednom trenutku uspjele su presjeći komunikaciju Knin – Grahovo, no potom su angažirane snage 7. gardijske brigade Puma, koje su bile u pripremi u Kninu, te u kontranapadu, koji je započeo 14. kolovoza u 4 sata ujutro, vratile nakratko izgubljeni teritorij.

Uz Pume, koje su bile na glavnom pravcu kontranapada, u akciji su sudjelovale i 4. Gardijska brigada Pauci, potom 113. i 141. brigada Hrvatske vojske, te 6. domobranska pukovnija, koje su probile obranu srpskih snaga u dubinu i dovele se u situaciju da ubrzo zauzmu i Drvar.

General Ademi, njezin zapovjednik, smatra ovu operaciju jednim od najuspješnijih protunapada hrvatskih snaga u cijelom Domovinskom ratu.

Na žalost, uz velike žrtve, te je tako, uz Romana i Stjepana, ukupno i u obrambenim djelovanjima, poginulo više od 20 hrvatskih branitelja, najviše iz 141. brigade, nekoliko desetaka ih je ranjeno, a jedan se još uvijek smatra nestalim.

Foto: Draženko Mikac

Tags

Povezani Članci

Close