GospodarstvoInfo

INTERNET „WiFi4EU” EU projekt besplatnog bežičnog pristupa internetu na javnim mjestima

Varaždin – U Županijskoj palači u Varaždinu održana je prezentacija EU projekta „WiFi4EU”zahvaljujući kojem bi i građani Varaždinske županiji, baš kao i stanovnici cijele Europske unije trebali dobiti brzi bežični pristup internetu u glavnim središtima javnog života, na trgovima, u parkovima, knjižnicama, javnim zgradama.

Varaždinska županija je prezentaciju organizirala da bi čelne ljude gradova i općina upoznala s ovim EU programom.

Naime, prvi poziv za prijavu projekata očekuje se u svibnju ove godine, a prijaviti se mogu lokalna javna tijela (gradovi i općine ili skupina općina) koje žele uspostaviti WiFi na područjima na kojima još ne postoji, te oni kojima su potrebna sredstva za opremu i njezino postavljanje.

Kako su istaknuli na prezentaciji, vizija Europske unije je da omoguće besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem Europe svakome, bez obzira na to gdje živi ili koliko zarađuje. Ovaj projekt je važan te omogućuje iskorak u modernizaciji i napretku naših općina i gradova.

Program za naredne dvije godine osigurava 120 milijuna eura bespovratnih sredstava za male lokalne zajednice za nabavu i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke.

Sredstva će se dodjeljivati prema načelu geografske ravnoteže u zemljama diljem EU-a i prema načelu prvenstva s obzirom na redoslijed prijave, a dodjeljivat će se jedan kupon za svaku zajednicu te će se njime pokriti i do 100 % prihvatljivih troškova, odnosno do 15.000 eura po jedinici lokalne samouprave. Iz navedenog financirat će se oprema i troškovi postavljanja (točke za pristup internetu), a korisnik (lokalna uprava) će plaćati povezivost (internetsku pretplatu) i održavanje opreme tijekom najmanje tri godine.

Program će koristiti i javnim upravama i ostalim tijelima koja pružaju javne usluge, koje će na taj način moći promicati lokalne digitalne usluge: e-vladu, e-zdravstvo i e-turizam.

Povezani Članci

Close