IzdvojenoVijesti

INTERVJU Batinić: Da je nadstandard u nadležnosti grada, problema ne bi bilo…

Zdravstvene zaštite građana sa šireg ivanečkog područja i dalje je „top tema“ diljem kraja, te smo o trenutnom opsegu medicinskih usluga, hitnoj medicinskoj pomoći i organizaciji dežurstva liječnika u Ivancu blagdanom i u dane vikenda razgovarali s ivanečkim gradonačelnikom, Miloradom Batinićem.

Nakon press konferencije varaždinskog HNS-a, u ponedjeljak 9. siječnja,  na kojoj je bilo riječi i o funkcioniranju hitne medicinske pomoći u Ivancu, na koju se svojim priopćenjem nadovezao varaždinski župan Radimir Čačić, razgovarali smo i s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenom Smoljancem,  potom i s dožupanom Robertom Vugrinom, i stječe se dojam da „hitna“ u Ivancu ponovno postaje kamen spoticanja. Građani bi mogli steći dojam da je riječ o političkoj igri. Kakav je vaš stav?

Problem se pojavio još prošle godine prije ukidanja trijažnog tima medicinske službe u Ivancu, (budući da je do tada medicinska sestra ili tehničar ostao u hitnoj ambulanti u Ivancu u vrijeme kada je mobilni tim bio na terenu), ukinutog od 1. listopada temeljem zakonskih propisa. Moramo svi zajedno poštivati zakon. Obratili smo se tada ministru zdravlja Milanu Kujundžiću  pojasnivši kako su mobilni timovi u Varaždinskoj županiji koncipirani tako da onaj ivanečki „pokriva“ 37 tisuća građana, dok marofskom gravitira 27 tisuća, a ludbreškom 20 tisuća građana, te treba uzeti u obzir i udaljenost nekih najudaljenijih dijelova Bednje ili Donje Voća, čiji su stanovnici od Varaždina i centralne Hitne medicinske službe udaljeni čak i do 50 kilometara.

Istovremeno sam obavijestio kolege načelnike i gradonačelnike okolnih gradova i općina, te dobio potporu i mandat da u njihovo ime organiziram sastanak u Ivancu te budem zastupnik svih njih i njihovih građana. To sam i učinio, te je sastanak održan u Zagrebu 13. studenog i s tog sastanka postoji službena zabilješka. Na sastanku su bili predstavnici Varaždinske županije, pročelnica županijskog ureda i zamjenik župana Robert Vugrin, ravnatelji Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić i Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec, ministar Kujundžić sa svojim timom, te  predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje koji u konačnici i osigurava sredstva.

Na samom sastanku dogovoreno je, da Dom zdravlja Varaždinske županije odredi lokaciju gdje će se ostvariti posebno dežurstvo, jer to je jedina postojećim zakonom dozvoljena varijanta. Potom da se osigura nadstandard osiguravanjem posebnog dežurstva tima s doktorom i medicinskom sestrom blagdanom i u dane vikenda, što je posebice bitno s obzirom na udaljenost do Varaždina i broju stanovnika koji gravitiraju prema Ivancu. Dom zdravlja Varaždinske županije jedini je mogući ugovaratelj tog posebnog nadstandarda Predstavnik  HZZO je tada kazao da su osigurana sredstva i da se to može ugovoriti, a da Dom zdravlja Varaždinske županije iznalazi lokaciju u svojim posebnim zgradama i u svojim prostorima.

Na sastanku u Zagrebu je bilo postavljeno i pitanje financija, te sam već tada kazao da je Grad Ivanec spreman sufinancirati opremanje ambulante, što god to značilo; bila to potreba za ormarima za lijekove, za određenom aparaturom, spremni smo na taj iskorak. Dom zdravlja treba osigurati prostor, sklopiti ugovor sa HZZO, i kao što sam već rekao znači postoje sredstva, i taj nadstandard je trebao početi funkcionirati.

Na žalost, prošlo je tri mjeseca i Dom zdravlja je kazao da nema tog prostora. Potrudili smo se i dobili očitovanje od ljudi koji rade u Domu zdravlja u Ivancu, tako da mogu demantirati ravnatelja Doma zdravlja i izjavu o nedostatku prostora. U zgradi RTG kabineta postoji jedna ambulanta, trenutno u najmu Ghetaldusu za očne preglede, koja radi samo ponedjeljkom. Znači da bi se u neradne dane, vikendom, blagdanom i praznicima prostor mogao koristiti za dežurni tim i organiziranje posebnog dežurstva.

Na drugom katu glavne zgrade Doma zdravlja postoje skladišta od nekih 35 kvadrata. Moguća je pregradnja kliznim vratima i dobiju se i ambulanta i ordinacija, a veliki hodnik se može urediti u čekaonicu. Ovaj prostor je dostupan dizalom, za one najteže pacijente. S time da se za skladištenje može koristiti prostorija u kojoj je ranije bio ultrazvuk. Potrebna je samo prenamjena prostora.

Također na drugom katu postoji slobodna ambulanta ortodoncije s dvije prostorije. Ortodont je prestao s radom i prema nekim informacijama koje imamo Dom zdravlja ne planira zaposliti nekog novog.

Proizlazi da definitivno potreban prostor postoji, te je očito da od strane Doma zdravlja Varaždinske županije ili župana odnosno Županije ne postoji dobra volja da se to riješi.

Nije mi bila namjera dizati političke tenzije oko toga, jer smatram da je u fokusu zdravlje građana, ne samo Ivanca već i ostalih susjednih sredina, a ne politička nadmudrivanja.

Na žalost očito je da ne postoji dobra volja od strane župana i Varaždinske županije i slijedom toga o događanjima sam ponovno uputio dopis Ministru Kujundžića, ali on naprosto ne može ništa narediti Domu zdravlja. Pokušat će se organizirati još jedan sastanak da se dogovori dežurstvo i priđe realizaciji dogovorenoga.

Još jednom napominjem da Grad Ivanec kao Jedinica lokalne samouprave nema nikakvu nadležnost, niti može bilo što samostalno napraviti. Iz tog razloga je na sastanku u Zagrebu u listopadu, bilo izrijekom rečeno da Dom zdravlja Varaždinske županije kao ugovaratelj jedini može postupiti, odnosno naći prostor i opremiti i ugovoriti s HZZO. Dakle osigurati nadstandard. S time da je Grad Ivanec spreman sufinancirati opremanje ambulante. I tu je priči kraj

 

Zaključujemo da je problem iznalaženje prostora. Župan Varaždinske županije u svom posljednjem dopisu navodi: „S obzirom na to da ni Dom zdravlja ni Varaždinska županija u Gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom, Dom zdravlja je spreman provesti donijetu Odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljeni prostor.“ Vaš komentar: 

Očito župana Čačiča nisu informirali o onom što je posao županije, ili jesu pa on to ne želi prihvatiti. Trećega nema.

ilustracija

Što nam sada predstoji? Možemo dakle samo čekati.

Kada bi zdravstvo, ili Dom zdravlja bio u nadležnosti Grada tog problema od 1.10. 2017. ne bi bilo. Grad bi bio riješio problem, zajedno sa svojim kolegama, i načelnicima i gradonačelnikom grada Lepoglave, budite uvjereni, i to poručujem građanima, toga problema ne bi bilo. Bio bi nadstandrad u Domu zdravlja, i građani grada Ivanca, tog problema ne bi imali, te bi svi bili zbrinuti i prihvaćeni, neovisno dali se radi ili ne, od 0.00 do 24.00 ili danima vikenda i praznikom

Prije nekoliko dana uputili ste pismo ministru Kujundžiću. Što se sada može učiniti s državne razine?

Ja ne znam dali ministar ima mogućnost narediti nešto, mislim da ne. Isključivo sve je u nadležnosti Doma zdravlja Varaždinske županije i župana, dali on to želi ili ne. Znači, sve drugo, njegova podmetanja i izlike da to ne učini, naprosto ne stoje.  Nadamo se skorom rješenju na dobrobit naših građana.

 

Povezani Članci

Close