IzdvojenoNašim krajemPovijestUdrugeVijesti

ISTINA O SLOBODI Učenici osnovne škole Franje Serta u Bednja slušali o Domovinskom ratu – i naučili nešto o čemu nisu imali saznanja

Jedinstvo hrvatskog naroda početkom 90-ih, istaknuto u predavanju, dojmilo je dio učenika

Bednja – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavila je s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ na širem ivanečkom području.

Tako su trojica članova užeg predsjedništva, Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Franjo Sert, Bednja, te učenicama i učenicima sedmog i osmog razreda prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem i po završetku.

Pridružio im se i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

Učenicima i učiteljima škole, te prezenterima projekta se u početnom dijelu obratila ravnateljica škole Sanja Majcen koja ih je upoznala s gostima, a njih pozdravila u ime škole, da bi nakon toga započelo predavanje.

Ono je bilo koncipirano u tri dijela; u prvom se govorilo o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida „Domovinski rat“, Hrvatskog povijesnog muzeja.

U drugom dijelu, onom više praktične naravi, djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi.

S njima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Vjekoslav Špac učenicama i učenicima je pokazivao, ali ih i podučio malo o njima, autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, te zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995.

U trećem dijelu se govorilo se o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec, o posljedicama nametnutog rata i mirnoj reintegraciji, što su djeci kroz Powerpoint prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i osobnim iskustvima, kao i prvi dio, približili Dražen Geček i Ljudvek Cikač.

Najzanimljiviji dio učenicima bio je drugi u kojem su, uz mnoštvo postavljenih pitanja, poseban interes pokazali prema pancirki, ratnim oznakama, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, vojničkom šljemu, kapi i ‘beretki’, što su neki i malo isprobali.

Očekivano, taj je dio, uz onaj numizmatički, te projekcije animiranog filma „Domovinski rat“ i kratkog dokumentarnog filma „Oluja“, kod učenika pobudio veći interes, što je poslije i potvrđeno u anketnom listiću.

Naime, u završnom dijelu predavanja zamoljeni su da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz ovo izlaganje.

Svi su ga ispunili te pokazali visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata, a raduje činjenica što se velika većina izjasnila da je tijekom ovog predavanja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja s područja bivše Općine Ivanec, te na poginule u Domovinskom ratu s područja sadašnje Općine Bednja.

Tome u prilog, uz ostalo, ide i podatak da su neki od njih za heroje Domovinskog rata, osim onih poznatih široj javnosti, poput Blage Zadra ili Josipa Jovića, naveli i Vjekoslava Špaca, vukovarskog branitelja i zatočenika srpskih logora, čija je uloga u Domovinskom ratu istaknuta tijekom izlaganja.

Želja za detaljnijem upoznavanjem s važnijim osloboditeljskim operacijama poput „Bljeska“ i „Oluje“ također je istaknuta kod dijela učenika, kao i ona da još više saznaju o osobnim iskustvima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Većina ih je navela kako su na predavanju naučili dosta toga o Domovinskom ratu, kao i o velikosrpskim planovima za osvajanje Hrvatske, a kao bitnu istaknuli su činjenicu što su im o tome govorili aktivni sudionici tih vremena.

Jedinstvo hrvatskog naroda početkom 90-ih, također istaknuto u predavanju, dojmilo je dio učenika.

Tijekom predavanja učenicima je pokazana knjiga Dragutina Zagrajskog „Za Hrvatsku … Bednja u Domovinskom ratu“, u kojoj se može pronaći puno korisnih podataka o ulozi hrvatskih branitelja bednjanskog kraja u Domovinskom ratu.

Odgovori na anketnim listićima isključivo će se koristiti za unaprjeđenje programa koje provode ivanečki dragovoljci i veterani, a s njima su upoznati i u školi u Kamenici.

A za tako visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata svakako najveće zasluge idu učiteljima i školi Bednja, kao i posjetu Vukovaru gdje su djeca naučila puno toga.

Predavanju su, uz pedesetak učenika bednjanske škole, nazočili i ravnateljica Sanja Majcen, potom učiteljica povijesti Danijela Ciglar, učiteljica hrvatskog jezika Emilija Zagrajski Maligec, učitelj tjelesnog Dominik Pavlek, vjeroučitelj Davor Hojski, te pedagoginja Jadranka Milolaža.

Na kraju predavanja Martin Lukavski je ravnateljici Sanji Šprem uručio je sok od aronije kojeg proizvodi potpredsjednik ivanečkih dragovoljaca i veterana Željko Đurin, te prigodni uskrsni voćni paket, dar UDVDR Ogranak Ivanec i cvjećarnice „Iris“ Ivanec.

A u ime škole Bednja, ravnateljica Majcen hrvatskim braniteljima/predavačima poklonila je uskrsna jaja, radove učenika, te ih počastila školskim ručkom.

Nakon ovog u Bednji, UDVDR RH Ogranak Ivanec priprema još neke tribine / predavanja u školama ivanečkog područja, pa i šire.

 

??

??

Tags

Povezani Članci

Close