IzdvojenoObrazovanjeVijesti

Ivanečka osnovna škola na 10. nacionalnoj smotri turističke kulture u Hvaru predstavila se projektom tradicijskih jela „Rudarski trempač“

Hvar – Dugogodišnji projekt odgoja i obrazovanja djece i mladih s ciljem jačanja hrvatskih turističkih potencijala kroz kreativno osvješćivanje kulturnih i prirodnih vrednota Hrvatske i ove je godine svoju završnicu imao na otoku Hvaru.

Jubilarni, 10. Smotru organizirao je Ured državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, udruga Prokultura – Opservatorij kulturnih politika te OŠ Hvar, iako, kao ideja dr. sc. Nansi Ivanišević u smislu promišljanja kako sustavno uvesti predmet Turistička kultura u nacionalni sustav obrazovanja, postoji već 15 godina.

Smotra je održana na temu „Okusi i mirisi mog zavičaja“, a prema ocjenama stručnog, Povjerenstva, na Hvar je pozvano pet osnovnih i pet srednjih škola te tri škole partnera.

Na Hvaru su tako ivanečki osnovnoškolci Hana Čavlek, Vida Jagić, Petar Poljak i Simon Kušter uspješno prezentirali okuse i mirise svog zavičaja te ono što su kroz projekt „Rudarski trempač“, pod mentorstvom Suzane Jagić, istražili i naučili o kulturnoj baštini i njezinoj ulozi u afirmaciji domovine i njezinoj izgradnji kao prepoznatljive turističke zemlje.

Na njihovu štandu, uz rudarski trempač, našla su se mnoga tradicionalna jela ivanečkoga kraja, kreativni proizvodi Učeničke zadruge „Ivančica“ te različite brošure koje turistički promoviraju ivanečki kraj.

Ponuda štanda izazvala je veliko zanimanje još uvijek brojnih stranih i domaćih turista.

Na kraju Smotre učenici i mentorica za svoj su rad nagrađeni zahvalnicama, dok je ivanečkoj osnovnoj školi dodijeljena diploma kao školi prijatelju baštine i turizma za dugogodišnji i inovativan kreativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja.

Putovanje na Hvar, uz ivanečku osnovnu školu, pomogli su Grad Ivanec te Turistička zajednica Grada Ivanca.

Povezani Članci

Close