IzdvojenoUdrugeVijesti

IVANEČKI UDVDR & HVIDR-A U VUKOVARU Branitelji Vukovara prvi puta govorili o strahotama koje su proživjeli tijekom njegove obrane i torturama koje su prolazili u logorima u Srbiji

Prilikom odvoženja u koncentracijske logore u Srbiji, tamošnji su građani izlazili na ulice, dočekivali branitelje Vukovara, vrijeđali ih, pljuvali po njima, prijetili ubojstvima...

Vukovar – 46 hrvatskih branitelja, članova ivanečkih braniteljskih udruga, potom članova njihovih obitelji, djece, studenata i drugih zainteresiranih građana posjetilo je grad Vukovar i lokacije koje su obilježile ratna događanja tijekom ljeta i jeseni 1991. godine. 

Foto: Marijan Friščić

‘Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991’

Njihova prva postaja bila je ‘Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991’, gdje su uz kratki, prigodni dokumentarac i stručno predavanje obišli podrumske prostorije u kojima su tijekom rata, u praktički nemogućim uvjetima, boravili civili, bolesnici i ranjenici, te obavljane brojne, pa i one najteže operacije.

Spomen domu i Masovna grobnica Ovčara

Potom je na spomen području, odnosno Spomen domu i Masovnoj grobnici Ovčara, odana počast žrtvama, mučki ubijenima na tom mjestu u noći s 20. na 21. studeni 1991. godine.

 

Četvorica sudionika obrane Vukovara i zatočenika koncentracijskih logora u Srbiji, Vjekoslav Špac, Zvonko Držaić, Darko Bregović i Vlado Horvatić, okupljenima su ispričali neke detalje o danima obrane grada, te o boravku u logorima u Srbiji.

Iz strašnih, gotovo nezamislimih detalja, svjedočanstava koja su kod spomenute četvorice, a još više kod nazočnih, izazvale puno emocija, kod nekih i suze, izdvajamo ono Vlade Horvatića, koji je, prisjetivši se svojih kolega rekao: „Iskreno, vjerujem da bismo i mi završili ovdje (na Ovčari) da nije bilo dijela regularnih snaga tadašnje jugo-vojske, koje su stale između nas i razularenih četnika koji su hodali po gradu s noževima u rukama, spremni na ubijanje. Grupa njih ušla je u naš autobus s očitom namjerom da nas ubiju, no bili, su srećom, zaustavljeni“.

Horvatić je pripomenuo kako neka od svjedočanstava koje sada govori, iznosi po prvi puta u životu. „Dio ovoga što sada vama govorim, nikada nisam rekao nikome, čak niti svojoj obitelji.“

Vidno potreseni onime što su čuli od vukovarskih branitelja, okupljeni su potom posjetili i Spomen dom Ovčara, gdje su u stručnom predavanju još jednom čuli kroz kakve su patnje prije svoje smrti prolazili ubijeni na Ovčari, među kojima su bili i Tomo Jambor i Josip Kapustić iz Žarovnice.

Memorijalno groblje hrvatskih branitelja i Vodotoranj

Žrtvama se poklonilo i na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja, gdje su zapaljene svijeće kod centralnog spomen-obilježja, te na grobovima heroja obrane Vukovara, Blage i Roberta Zadre, te Marka Babića.

Putem povratka u grad zastalo se i kod simbola obrane Vukovara, Vodotornja, koji je trenutno u fazi obnove, žrtvama agresije na Vukovar poklonilo se i kod bijelog križa uz obalu Dunava, a na mostu koji u Vukovaru spaja Slavoniju i Srijem, koji nosi njegovo ime, počast je odana i dragovoljcu HOS – a, Francuzu Jean-Michelu Nicolieru.

Donacija Socijalnoj samoposluzi Vukovar

Potom je veći dio krenuo u obilazak Vukovara, a delegacija UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec ponijela je 17 kutija prehrambenih i higijenskih artikala Socijalnoj samoposluzi Vukovar.

Tamo ih je dočekala Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarne udruge Duga Vukovar u sklopu koje i djeluje Socijalna samoposluga, te Franjo Šoljić u ime grada Vukovara i braniteljskog savjeta, inače predsjednik UDVDR Podružnice Vukovarsko-srijemske županije, unuk pokojne ‘majke hrabrosti’, Kate Šoljić, čija su 4 sina, među njima i Franjin otac, dali život za Domovinu.

Tamara Mikulić zahvalila je na donaciji, rekavši kako je svaka dobrodošla, jer skrbe o 600 vukovarskih obitelji, te ivanečkim braniteljskim udrugama uručila zahvalnicu.

Željko Đurin, potpredsjednik UDVDR Ogranak Ivanec u izjavi za Hrvatski Radio Vukovar dodao je kako uz odavanje dužne počasti poginulima, nisu zaboravili niti najpotrebitije Vukovarce, te su prikupili ovu donaciju, a potrudit će se da to rade i ubuduće, vjerojatno već u prvom dijelu 2019.

Kupovinu prehrambenih i higijenskih artikala svojim su sredstvima omogućili članovi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, potom poduzeća Krešimir Futura, Adria Oil i Očni centar Ivanec, te djeca i učitelji Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec.

Borovo Commerce / Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

U završnom dijelu posjeta odala se počast kod ostataka srušene zgrade Borovo commercea, gdje je u obrani Vukovara sudjelovao najveći broj branitelja tadašnje Policijske postaje Ivanec, a četvorica branitelja Vukovara i na tom mjestu s nazočnima podijelili još neka svoja sjećanja.

Tako je Darko Bregović spomenuo kako je istina da su, unatoč smrtnoj opasnosti, katkada i zaigrali nogomet, te izdvojio nekoliko kreativnosti prilikom pucanja iz minobacača, poput navigacije uz pomoć libele i viska, unatoč čemu im je paljba po neprijatelju bila iznimno učinkovita.

Vlado Horvatić je istaknuo kako su ih projektilima iz višecijevnih bacača gađali s druge strane Dunava, te da su, nakon zarobljavanja, odvoženi u Srbiju, gdje su ih tamošnji građani ponižavali, pljuvali po njima, vrijeđali ih te im prijetili da će ih sve pobiti, što je nedvosmislen dokaz umiješanosti Srbije u rat u Hrvatskoj.

Posjet je okončan u Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje je odana počast generalu Blagi Zadri i svim poginulim hrvatskim braniteljima, nakon čega je uslijedio povratak.

Foto: Marijan Friščić

Okončani „5. dani sjećanja na žrtvu Vukovara – Ni Sjene više nema“

Posjetom Vukovaru, kojeg je omogućilo Ministarstvo Hrvatskih branitelja, okončani su „5. dani sjećanja na žrtvu Vukovara – Ni Sjene više nema“, kojima su se ivanečki branitelji, članovi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, zajedno s brojnim građanima, tijekom studenog s nekoliko manifestacija prisjetili stradanja Vukovara.

Foto: Kolona sjećanja Ivanec (17.11.2018)

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close