IzdvojenoVijesti

Ivanečkim građanskim udrugama prezentiran način izrade Programa za financiranje projekata

Ivanec – Četrdesetak predstavnika građanskih udruga nazočilo je sastanku u Gradskoj vijećnici u Ivancu, na kojem su bili upoznati sa novim propisima vezanim uz financiranje rada Udruga.

Naime, s obzirom na složenu problematiku vezanu uz nove zakonske odredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata, te opsežnu dokumentaciju koju udruge moraju dostaviti uz kandidirane programe i projekte, velika većina ivanečkih udruga nije upoznata s takvim načinom kandidiranja Programa, a samim tim i s načinom podnošenjem zahtjeva za njihovim financiranjem.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu grada Ivanca, Marina Držaić, održala je analitičku prezentaciju kroz koju je nazočne upoznala sa propisima, predočila i pojasnila dokumente koje je potrebno predati ne bi li prijave bile pravovaljane i usuglašene sa novim Zakonskim okvirima. “Sve udruge moraju poštivati propise. Jednostavno, moramo se naučiti kako pravilno trošiti javni novac”, istaknula je, uz ostalo, pročelnica Držaić, dodavši kako su u gradu Ivancu svjesni da će biti nejasnoća, te su stoga spremni i otvoreni za pomoć udrugama tijekom izrada programa.

Dodatnih financiranja udruga, van onih programskih neće biti, osim u iznimnim, izvanrednim i nepredviđenim okolnostima, do maksimalnog iznosa od 5.000 kuna.

Formalnu valjanost pristiglih prijava utvrdit će tročlano Povjerenstvo za provedbu formalne provjere koje će imenovati gradonačelnik Ivanca. Sve formalno valjane prijavljene programe razmatrat će i sadržajno vrednovati temeljem kriterija za vrednovanje programa objavljenih u Uputama za prijavitelja i obrascu za ocjenu kvalitete/vrijednosti programa ili projekta koji čine sastavni dio Natječaja.

Za financiranje kulture predviđeno je 186.000 kuna, za humanitarnu i socijalnu djelatnost 45.000 kuna, za unapređenje života osoba starije životne dobi 36.750 kuna, a za ostalo, poput programa vezanih uz sjećanje na Domovinski rat i unapređenje kvalitete života hrvatskih branitelja, promocije autohtonih proizvoda, turističke i gospodarske promocija ili potpore institucionalnom, organizacijskom i programskom razvoju udruge, predviđene su 52.000 kuna. Najmanji iznos sredstava za financiranje pojedinog projekta je 1.000 kuna, a najveći 30.000 kuna.

Javni natječaj za predlaganje programa/projekata javnih potreba Grada Ivanca otvoren je do 14. veljače, do kada su Udruge dužne svoje programe dostaviti na adresu Grada Ivanca, Trg hrvatskih ivanovaca 9b, Ivanec.

Dokumentaciju za natječaj moguće je preuzeti sa službenih Internet stranica Grada Ivanca (www.ivanec.hr)

Povezani Članci

Close