InfoIzdvojenoUdruge

POVODOM SVIH SVETIH Izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec u Pakracu i Lipiku odalo počast stradalima u Domovinskom ratu – snimljeno još kadrova za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“

Počast je tako odana kod spomen obilježja u šumi Zukva i u Kraguju, na groblju u Pakracu, kod dva spomenika u Lipiku, centralnog i onog čiju je izgradnju inicirao i sproveo UDVDR Klub Gornji Kneginec, te na još nekim lokacijama stradavaja hrvatskih branitelja i civila

Povodom Svih svetih, izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec sastavljeno od ratnih pripadnika 2. ivanečke bojne 104. brigade HV posjetilo je šire područje Pakraca i Lipika, te odalo počast poginulim pripadnicima brigade, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima na tom području.

Počast je tako odana kod spomen obilježja u šumi Zukva i u Kraguju, na groblju u Pakracu, kod dva spomenika u Lipiku, centralnog i onog čiju je izgradnju inicirao i sproveo UDVDR Klub Gornji Kneginec, te na još nekim lokacijama stradavaja hrvatskih branitelja i civila.

Za vrijeme boravka u Pakracu izaslanstvo se sastalo s Miroslavom Ivančićem, predsjednikom gradskog vijeća grada Pakraca i predsjednikom Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, te zadržalo i kratkom i srdačnom razgovoru.

Također, s pripadnicima ivanečke bojne 104. brigade koji su na toj bojišnici tijekom Domovinskog rata proveli više mjeseci, a neki od njih bili teško ranjeni, na autentičnim su lokacijama snimljeni kadrovi za dokumentarni film “Zaboravljena mladost”.

Obišli su i okolna naselja Gaj, Brekinska, Ploštine, Donja i Gornja Obrijež i još neka, te se na autentičnim lokacijama prisjetili boravka na tom, tada ratom zahvaćenom, području tijekom Domovinskog rata.

S obzirom na to da su ovime planirana snimanja gotovo okončana, polako se odabiru kadrovi iz opsežnog snimljenog materijala koji prate priču, a do kraja godine u planu je montaža trailera dokumentarnog filma, čime bi završila prva faza.

Druga faza, u kojoj će se, prema utvrđenom scenariju, montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ u planu je za jesen 2020. godine.

U dosad snimljenim materijalima jako je puno povijesnih činjenica s kojima javnost svih ovih godina nije bila upoznata, pa je za očekivati da će film izazvati veliki interes.

Dokumentarni film „Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR RH Ogranak Ivanec koji se provodi uz punu suradnju s HVIDR-om Ivanec, a za cilj ima promovirati (i održati sjećanje) na ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske.

Do sad je u njega uključeno 40-ak, mahom hrvatskih branitelja s područja Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Donje Voće i Maruševca, ali i nekih dionika političkog i gospodarskog života s početka 90-ih, te će zasigurno to biti najopsežniji prikaz velike uloge svih građana našeg područja u Domovinskom ratu.

Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, kao i privredni subjekti i pojedinci koji su, prema njihovim riječima, prepoznali značaj i vrijednost.

Foto: UDVDR Ivanec / Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Close