Zanimljivosti

JOE SATRIANI U TVORNICI KULTURE 22.05.2013.

ZAGREB – Joseph Joe ‘Satch’ Satriani ili profesor Satriani, jedan od najvećih rock gitarista u glazbenoj povijesti, nakon gotovo sedam godina vraća se u Hrvatsku. Koncert u sklopu European Toura 2013, na kojem će predstaviti svoju retrospektivu, te četrnaesti studijski album čiji je izlazak planiran za proljeće, održat će 22.05.2013. (srijeda) u Tvornici kulture u Zagrebu.

 

Joe Satriani je već godinama najutjecajniji rock gitarist, jednako cijenjen među publikom, medijima, kritikom, a posebno u krugu kolega, od kojih neki, poput Stevea Vaia, Kirka Hammeta (Metallica) ili Alexa Skolnicka (Testament), upravo njemu dobrim dijelom mogu zahvaliti na svojim gitarističkim vještinama.

JOE SATRIANI (www.satriani.com)

Na ljubavi prema gitari Joe najviše može zahvaliti istinskim velikanima tog instrumenta, ponajprije Jimiju Hendrixu, s kojim je bio posebno inspiriran, te Jimmyu Pageu i Jeffu Becku, čije su ga vještine impresionirale još kao dječaka, te se 1970., u dobi od 14 godina, ozbiljno odlučio posvetiti sviranju gitare. Joe Satriani 1974. godine studira sa jazz majstorima, gitaristom Billyem Bauerom, te pijanistom i skladateljom Lennijem Tristanom, koji je zbog svog tehnički zahtjevnog sviranja imao jak utjecaj na Joea, koji krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih postaje i učitelj gitare. Uz gore spomenute gitariste, njegovu su ‘školu’ prošli Larry LaLonde (Primus), Phil Kettner (Laaz Rockit), Kevin Cadogan (Third Eye Blind), Charlie Hunter, David Bryson (Counting Crows) i neki drugi. Sredinom 80-ih započeo je njegov meteorski uspon, tada se profilirao i kao kompozitor, pa je 1984. za svoju diskografsku kuću Rubina Records, koju je nazvao po supruzi, objavio debi EP „Joe Satriani“. Prvi album „Not of This Earth“, kojeg je sam financirao, izašao je 1986., a da bude objavljen uveliko mu je pomogao bivši učenik Steve Vai. 1987. godina bila je prekretnica za kompletnu karijeru, i to zahvaljujući drugom albumu „Surfing with the Alien“, na kojem su se, uz ostale, našle i pjesme „Crushing Day” i “Always with Me, Always with You“, koje su postale instrumentalni klasici. Album je prodan u više od milijun primjeraka, a kroz kombinaciju hard rock, rock, blues i jazz numera pokazao je Satrianievu nadarenost u simbiozi skladateljstva, sviranja i produkcije.

 

Crushing Day (www.youtube.com/watch?v=I6wri5XQQbU)

 

Uslijedila je 1988. i turneja sa Mickom Jaggerom, te svirka na albumu „Imaginos“ grupe Blue Öyster Cult, a još jedan uspješan album, „Flying in a Blue Dream“, objavljuje 1989., koji uključuje nekoliko numera sa Joeovim pjevanjem. Desetljeće potpune afirmacije okončano je 1990., u kojoj Ibanez izdaje gitaru s njegovim potpisom, „Joe Satriani Series“, a tvrtka ‘Peavey JSX’ pojačalo, također sa njegovim potpisom.

 

www.ibanez.com/electricguitars/series-js

 

U devedesetima je nastavio uspješan pohod svjetskom glazbenom scenom, pa je tako objavio četiri studijska albuma, odsvirao brojne koncerte, svirao na albumima Alicea Coopera i Spinal Tapa, dobivao nova priznanja za svoj rad, a 1993. umjesto Ritchiea Blackmorea nastupao sa Deep Purpleom na japanskoj i europskoj turneji, no zbog solo karijere odbija ponudu da postane stalni član benda. 1996. sa Steve Vaiom osniva ‘all-star’ sastav G3, u kojem ih na turnejama najprije prati Eric Johnson, kasnije i John Petrucci (Dream Theater), Yngwie Malmsteen, Robert Fripp (King Crimson), Kenny Wayne Shepherd, Paul Gilbert (Mr. Big), Steve Morse (Deep Purple), Steve Lukather (Toto), Uli Jon Roth (Scorpions), Michael Schenker (Scorpions, UFO), Tony MacAlpine, Brian May (Queen), Billy Gibbons (ZZ Top), Patrick Rondat, Eric Sardinas i još neki ‘high-class’ gitaristi. Finalnu godinu 20. stoljeća obilježava eksperimentalni, electronic/techno album „Engines of Creation“, na kojem je većina pjesama programirana na sintesajzeru, a u slijedećih deset objavljuje još pet studijskih, zaključno sa „Black Swans and Wormhole Wizards“ 2010., te četiri live albuma. Uz to, 2009. je sa ex-Van Halen duom Sammy Hagar/Michael Anthony i bubnjarom Red Hot Chili Peppersa Chadom Smithom oformio super-grupu Chickenfoot, koja je objavila dva hvaljena albuma, „Chickenfoot“ (2009) i „Chickenfoot III“ (2011), te odradila neke zapažene koncertne nastupe na američkoj turneji, te na europskim festivalima.

 

The Crush of Love (www.youtube.com/watch?v=dB1WsWi4EEY)

 

Joea Satrianija mnogi opisuju kao istinskog virtuoza, gitaristu sa daleko najboljom tehnikom sviranja, posebnost su mu solaže po jednoj žici, a u mnogim je izborima redovito proglašavan jednim od najboljih rock gitarista svih vremena. Publiku posebno impresionira lakoća i preciznost njegova sviranja, u kojem je spojio standarde koje su postavili glazbenici koji su na njega imali najveći utjecaj, sa onim modernim u koje je ugradio osobne vizije i kao takav inspiracija je gitaristima diljem svijeta. U svojoj je karijeri osvojio veliki broj nagrada, petnaest je puta nominiran za nagradu Grammy, a prodao je više od 10 milijuna nosača zvuka. Podaci za potpuni respekt i duboki naklon. I, naravno, ‘debeli’ razlozi za posjet zagrebačkom koncertu.

 

Pretprodaja ulaznica počet će 15. studenog (četvrtak) preko sustava Eventim (www.eventim.hr), a njihova cijena je 170 kuna do 1.01.2013. ili do rasprodaje limitirane serije od 300 komada. Cijena ulaznice od 1.1.2013. bit će 200 kuna, a na dan koncerta, na blagajni dvorane, koštat će 220 kuna.

Povezani Članci

Close