InfoNašim krajemUdruge

KIPARENJE MOTORNOM PILOM Na 4. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom u Salinovcu šesnaest kipara iz tri države – među njima po prvi puta i jedna kiparica

Helena Rismondo iz Smlednika, Slovenija

Salinovec – U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, u parku stare škole Salinovec održan je 4. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, kojeg je otvorio gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, dipl. ing. šumarstva.

Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo je šesnaest kipara, sedam natjecatelja iz Hrvatske, pet iz Slovenije od kojih je i jedna natjecateljica po prvi puta u poviejsti amnifestacije, te četiri iz Slovačke.

Na festivalu su sudjelovali sljedeći kipari:

Helena Rismondo, iz Smlednika, Slovenija

KlemenOmejc, iz Preddvora, Slovenija

Matija Vavdi, iz SolčaveSlovenija,

Matija Cigljar, iz SolčaveSlovenija,

Petr Bastel, Mozirje, Slovenija

Pavol Hajduk, iz Michalová, Slovačka

Miloš Bobák, iz Michalová, Slovačka

LubomirFajer, iz Prievidza, Slovačka

Albert Šimark, iz Ružomberak, Slovačka

Dražen Kuharović, Koprivnica

Franjo Butković, Sirač

Zoran Sestrić, Sirač

Josip Tomaić, Krasno

Željko Ilić, Klanjec

Kruno Posavec, Podravske Sesvete

Dario Horbec, Ivanec

U dva dana trajanja festivala kiparenja motornom pilom mogla se vidjeti korisnost drveta u umjetničkom smislu, odnosno kako se običan komad drveta pretvara u umjetničko djelo.

Mišljenje je svih posjetitelja i natjecatelja da takvoj umjetnosti treba posvetiti veću pozornost na području Republike Hrvatske.

Sama ideja o festivalu je potekla od ivanečkog kipara Darija Horbeca koji se kiparenjemna ovaj način bavi već dulji niz godina te je sudjelovao na sličnim manifestacijama u susjednim državama.

On je predložio da se jedan takav veći festival organizira i ovdje na našim prostorima.

Natjecanje u Speedcarving-u (brza izrada skulptura 60 minuta) bila je izrazito atraktivna disciplina na kojoj se nakon licitacije najboljim proglašava Matija Vavdi, iz Solčave, Slovenija, sa skulpturom muhe koja je postigla najvišu cijenu.

Budući da je festival bio natjecateljskog karaktera stručni žiri za dodjelu nagrada je bio u sastavu kademski grafičar Josip Baće i akademski kipar Krešimir Rod.

Nakon detaljnog pregleda svih skulptura član stručnog žirija Josip Baće je proglasio najbolje skulpture a to su:

Prvo mjesto skulptura bogomoljka kipara Dražena Kuharovića iz Koprivnice, koji je ujedinio nagradu publike i stručnog žirija.

Drugo mjesto su podijelile dvije skulpture, medvjeđi brlog kipara Željka Ilića iz Klanjca i kozorog kipara Pavola Hajduka, iz Michalová, Slovačka.

Treće mjesto su također podijelile dvije skulpture, sirena kipara Krune Posavca iz Podravskih Sesveta i grozd, kipara JosipaTomaića iz Krasnog.

Za dašak tradicije zaduženi su bili mali i veliki članovi KUD-a Salinovec koji su predstavili tradicionalneplesove i nošnju svog kraja.

Procjenjujemo da je kroz ova dva dana festival posjetilo oko tisuću ljudi, a pretpostavka je da će ih svake godine biti sve više.

Ako ste ga kojim slučajem ipak propustili, to možete lako popraviti sljedeće godine, jer će festival postati dio tradicije Salinovca.

Info: Stjepan Četrtek (tajnik DŠR Salinovec)

Foto: DSR Salinovec

Fotogalerija: https://www.facebook.com/pg/D%C5%A1r-Salinovec-Salinovec-1729522393934314/photos/?tab=album&album_id=2063127463907137

 

Povezani Članci

Close