IzdvojenoPolitikaVijesti

Klenovnik – Zahtjev za izvanrednom sjednicom Vijeća

Petero vijećnika Općinskoga vijeća u Klenovniku uputilo je predsjednici ovog predstavničkog tjela Sandi Golub službeni zahtjev za sazivanjem Izvanrednje sjednice Vijeća Općine Klenovnik.

Razlog tome su nadolazeće promjene u samom sazivu Vijeća. Zahtjev su potpisali vijećnici HDZ-a Izidor Gladović Žiga i Robert Rešetar, SDP-a Mladen Križanec i Gabrijela Paska, te Narodne stranke – Reformisti Andrija Golub.

Uz Zahtjev predložili su i dnevni red, na kojem bi, uz prisegu novog vijećnika iz redova HDZ-a, trebalo raspravljati i odlučivati o „većini“ u Vijeću te povjerenju predsjednici i njenim zamjenicima.

Općinsko vijeće Općine Klenovnik ima 11 članova, i voljom građana, u ovom sazivu, 3 su iz redova HNS-a, isto toliko vijećnika ima i HDZ, po dva vijećnika su iz HSS-a i SDP-a, doj jedan vijećnik dolazi iz redova Narodne stranke- Reformista.

Uoči drugog izbornog kruga, vijećnici HDZ-a, SDP-a i Reformista potpisali su Sporazum o poslijeizbornoj suradnji, kojim je njih šestero formiralo „većinu“ i odlučilo da će Vijećem ubuduće predsjedati HDZ-ov Izidor Gladović.

No, kod konstituiranja Vijeća HDZ-ov vijećnik Andrija Smoljak „odmetnuo“ se iz redova HDZ-a i podržao HSS-ovu Sandu Golub kao predsjednicu Vijeća, te su „većinu“ u Vijeću ostvarili vijećnici HNS-a, HSS-A i spomenuti Smoljak, dok su u „manjini“ ostali preostali vijećnici HDZ-a, SDP I Reformisti. Takvim odnosom snaga unutar samog Vijeća bila je osigurana i „većina“ izabranom načeniku Klenovnika, HNS-ovom Mladenu Blašku.

Konstituiranjem Vijeća općine Klenovnik, ipak nije prestalo nadmetanje „većine“ i „manjine“, te je već uoči 1. radne sjednice Vijeća, (održane 30. lipnja 2017.), izabrani vijećnika Andrija Smoljak (HDZ) podnio ostavku na svoje vijećničko mjesto, a budući Poslovnik i Statu općine Klenovnik propisuje rok od 3 dana koji mora proteći od podnošenja ostavke i sjednice Vijeća, te još 8 dana da bi ostavka postala važeća, o toj temi se na sjednici i nije raspravljalo.

Svi spomenuti rokovi u međuvremenu su istekli, klenovnički HDZ je odlučio da će vjećnika Andriju Smoljaka zamijeniti Josip Kralj. Upravo on bi na izvanrednoj sjednici, ukoliko je i kada predsjednica Vijeća Sanda Golub sazove, trebao prisegnuti i postati novi vijećnik, a potom i odlučivati o temama s dnevnog reda.

Time bi došlo i do novog omjera snaga u Vijeću Klenovnika i doista je  malo vjerojatno da bi nova većina: 3 vjećnika HDZ-a (Izidor Gladović, Robert Rešetar i Josip Kralj), 2 vjećnika SDP-a ( Mladen Križanec i Gabrijela Paska) i jedan vijećnik Narodne stranke – Reformista (dr. Andrija Golub) podržala HSS-ovu predsjednicu Vijeća. Izglednije je da bi ipak krenula sa ostvarenjem Sporazuma potpisanog početkom lipnja i na njemu temeljenoj suradnji.

Nakon što je zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Općinskog vijeća Klenovnika, podnesen u petak 7. srpnja 2017., predsjednica Općinskog vijeća Općine Klenovnik Sanda Golub, temeljem Poslovnika o radu i Statut Općine Klenovnik, sjednicu mora i sazvati u roku od 15 dana.

Povezani Članci

Close