IzdvojenoObrazovanjeVijesti

KLIOFEST 2019 3. Dan povijesti u Ivancu – potraga za zagonetnom povijesnom osobom i virtualna projekcija Kukuljevićeva grada

Diplome za najpovjesničare Kliofesta 2019. osvojio je tim u sastavu Helena Golub, Klara Gotal, Ema Videc i Petra Bolfek

U Osnovnoj Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec održan je treći po redu Dan povijesti u Ivancu u sklopu Festivala povijesti – Kliofest.

Povijesna skupina ivanečke osnovne škole koju čine učenici šestih, sedmih i osmih razreda kao organizator Dana povijesti osmislila je ovogodišnje aktivnosti predstavljene u programskoj knjižici Kliofest 2019.

Nakon pozdravne riječi ravnatelja ivanečke osnovne škole Damira Jagića, povjesničarke iz OŠ Gustava Krkleca Maruševec Leona Horvat, Kaja Mikačić, Ivančica Bahun i Paula Peharda, zajedno sa šest timova ivanečkih učenika, u svijet povijesti odvele su 44 učenika.

Bili su među njima i učenici drugih razreda, a njih su, roditelje i učitelje poveli u potragu za zagonetnom povijesnom osobom koristeći jedan od inovativnih pristupa poučavanju pomoću QR kodova.

Kreativnu potragu osmislila je učiteljica Povijesti Mirjana Trstenjak Stanisavljević.

Diplome za najpovjesničare Kliofesta 2019. osvojio je tim u sastavu Helena Golub, Klara Gotal, Ema Videc i Petra Bolfek.

Diplome je pomogla kreirati školska knjižničarka Draženka Stančić.

Sudionici Dana povijesti potom su poslušali zanimljivo predavanje s virtualnom projekcijom Kukuljevićeva grada od njegova nastanka u 12. stoljeću do rušenja 1959. godine.

Prezentacija je nastala temeljem arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad Ivanec i pokazala je povijesni kontekst njegova nastanka i, nažalost, nestanka.

Ljepotu Kukuljevićeva grada prisutnima je u ime Kluba mladih Ivanec predstavio mr. arhitekture Marko Friščić, nakon čega su se svi polaznici uključili u radionice crtanja karikatura, izrade maketa od gline, karton-tiska i literarnog izražavanja koje su uz Marka Friščića vodile Žana Sanković, Željka Turčin te Ana Jagić, također članice Kluba mladih Ivanec.

Originalni izričaji nastali u radionicama bit će objavljeni u tiskanom izdanju. Sponzor aktivnosti Kluba mladih Ivanec bio je Studio NEXAR d. o. o. Ivanec.

Rezultat suradnje Kluba mladih Ivanec i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec je i nastanak prigodnog straničnika za knjige koji su dobili svi sudionici Dana povijesti.

Glavna svrha festivala je popularizacija povijesnih tema i projekata, kao i rasprava o mjestu i položaju povijesti i povjesničara u suvremenome hrvatskom društvu.

U tjednu Kliofesta koji je trajao od 14. do 17. svibnja posjetitelji su na nacionalnoj razini mogli pratiti okrugle stolove, tribine, predavanja, radionice te sudjelovati u predstavljanju novih knjiga i razgledavanju izložbi.

 

Foto: OŠ Ivanec

Tags

Povezani Članci

Close