KulturaVijesti

Kliofest – festival povijesti prvi puta u Ivancu – 13. svibanj

Ivanec – U subotu, 13. svibnja, u Ivancu u organizaciji osnovne škole i u suradnji s Muzejom planinarstva prvi puta održati Kliofest – festival povijesti na temu Ivanec i obitelj Kukuljević Sakcinski.

Festival će se održavati na nekoliko lokacija, počet će u 10 sati u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a tijekom poučne povijesne šetnje obići će se kapelica sv. Donata, lokalitet nekadašnjeg Kukuljevićevog grada u gradskom parku i župna crkva, a vezano uz Ladislava Kukuljevića Sakcinskog

Kliofest je festival povijesti, manifestacija koja se četvrti put održava diljem Hrvatske, ove godine pod sloganom ‘Posjetite povijest’. Manifestaciju čine različiti događaji koji se održavaju diljem Hrvatske – okrugli stolovi i predavanja o temama iz povijesti, predstavljaju se novi projekti, rad povijesnih udruženja, nove knjige, održavaju se radionice te se organiziraju izložbe i ostale kulturne priredbe

Ivanec se s OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog kao nositeljem manifestacije u graduprvi puta uključuje u Kliofest.

Organizatorice su učiteljice Povijesti Suzana Jagić i Sonja Poljak, a program nosi naziv Ivanec i obitelj Kukuljević Sakcinski i zamišljen je povodom 90. obljetnice smrti Božidara Kukuljevića Sakcinskog. Događanja će se odvijati u tri dijela, početak je u prostoru osnovne škole, slijedi poučna šetnja tragovima Kukuljevićevih u Ivancu, a završetak je planiran u Muzeju planinarstva.

Tako će u osnovnoj školi zainteresirana javnost biti upoznata s Kliofestom i načinom realizacije, bit će predstavljene dvije nove knjige kojima su učiteljice povijesti koautorice, moći će se pogledati izložba o tragovima trojice najznačajnijih osoba iz obitelji Kukuljević Sakcinski i prezentacija o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskome.

U suradnji s Muzejom planinarstva završni dio, predavanje, odnosit će se na Božidara Kukuljevića Sakcinskog.

Također je planiran i prikaz U potrazi za legendom Dramske skupine, voditeljice Nataše Roginek te gostovanje Marijana Kraša.

Povezani Članci

Close