UdrugeVijesti

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca posjetom školi Prigorec i sjećanjem na poginule kolege obilježila 24. obljetnicu priznanja Republike

Ivanec – Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca odavanjem počasti poginulim braniteljima, te posjetom Područnoj školi Prigorec obilježila je 24. godišnjicu priznanja Republike Hrvatske.

Počast poginulim braniteljima odana je kod Spomen obilježja u Ivancu, a u Područnoj školi u Prigorcu prigodnim je predavanjem, prilagođenim njihovoj dobi, djeci školskog uzrasta od 1. do 4. razreda prezentirana važnost dana kada je većina država Europe priznala Hrvatsku.

Najvažnija događanja vezana uz priznanje Hrvatske prenio je prof. Vladimir Debeljak, a u njegovo su se izlaganje djeca aktivno uključivala i više nego ugodno iznenadila predavače svojim interesom, ali i poznavanjem tog dijela povijesti Hrvatske. Naime, djeca su postavljala pitanja, ali i iznosila svoja razmišljanja i stavove, što upućuje na činjenicu da kod njih postoji veliki interes za događanja s početka devedesetih, ali isto tako, da za svoju dob posjeduju iznimno veliko poznavanje i razumijevanje tog dijela naše povijesti.

branitelji-predavanje-prigorec-15-12-016-3Ljudvek Cikač je s djecom razgovarao o ulozi branitelja u Domovinskom ratu, podsjetivši ih da je i velika većina stanovnika Prigorca, njihovih očeva, pa i djedova, sudjelovala u obrani Domovine, a jedan od njih, Josip Magaš, položio je život za slobodu. Djeca su, također, pokazala veliki interes i za obilježavanje obljetnice Magašove pogibije koja će se održati 23. travnja u Prigorcu, prihvatila Debeljakovu i Cikačevu sugestiju, te predložila neke aktivnosti koje bi bile dio obilježavanja, a i izrazila želju da u njima aktivno sudjeluju.

Posjet školi okončan je uručivanjem skromnih poklona koje je primio učitelj Ivan Kušteljega, a djecu je posebno obradovala mala lopta, s kojom će u sklopu razredne nastave moći provoditi nekoliko sportskih i rekreativnih aktivnosti.

branitelji-predavanje-prigorec-15-12-016-1Po završetku predavanja branitelji su posjetili Anu Magaš, majku poginulog Josipa, koju njihovi posjeti uvijek obraduju, zadržali se kratko u uobičajeno srdačnom razgovoru s njom, a Josipu odali počast kod spomen ploče na rodnoj mu kući.

Ovom aktivnošću ivanečki su branitelji započeli provedbu Plana i programa za netom započetu godinu, a koji će i u budućnosti sadržavati predavanja po školama i drugima institucijama na temu uloge i važnosti branitelja šire ivanečke regije u stvaranju Hrvatske neovisnosti.

Povezani Članci

Close