InfoKulturaUdruge

KUD KLARUŠ 6. Županijska smotra izvornog folklora i 16. Županijska smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije – Maruševčani na Državnom susretu izvornih folklornih grupa u Sisku predstavljaju Varaždinsku županiju

Smotra je održana u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" Novi Marof

Novi Marof – U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a “Marof” Novi Marof, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Ministarstva kulture RH, održana je 6. Županijska smotra izvornog folklora i 16. Županijska smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije.

Smotra je održana u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” Novi Marof.

U ime domaćina mnogobrojno gledateljstvo je pozdravio Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a “Marof” Novi Marof, a u ime organizatora Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Sve nazočne je pozdravio i Siniša Jenkač, gradonačenik grada Novog Marofa.

KUD “Klaruš” svojom su nazočnošću podržali načelnik Općine Maruševec, Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša.

U kategoriji izvornog folklora predstavili su se KUD “Salinovec” Salinovec, KUD “Ljuba voda” Ljubešćica, KUD “Klenovnik” Klenovnik, KUD “Vidovec” Vidovec, KUD “Voća” Voća, KUD “Beletinec” Beletinec i KUD “Klaruš” Maruševec.

KUD Klenovnik

U kategoriji koreografiranog folklora predstavili su se KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, KUD “Mak” Trnovec, Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD “Marof” Novi Marof, Varaždinski folklorni ansambl i KUD “Anka Ošpuh” Ludbreg.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture u sastavu Krunoslav Šokac (za ples), Katarina Bušić (za narodne nošnje) i Petar Varga (za glazbu).

KUD “Klaruš” Maruševec predstavio se prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju “Gledajte ga gledajte, Juru Zelenog” koji su pripremili Zlatko Peharda i Franjo Plantak uz pomoć Ane Rehvald i Pjerina Hrvaćanina.

Stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture donijelo je odluku da će Varaždinsku Županiju na Državnom susretu koreografiranog folklora u Čakovcu predstavljati Varaždinski folklorni ansambl, a na Državnom susretu izvornih folklornih grupa u Sisku KUD”Klaruš” Maruševec.

KUD “Klaruš” Maruševec će po četvrti put za redom predstavljati našu županiju na Državnom susretu, što je svakako pokazatelj dobrog i kontinuiranog rada u Društvu.

Drago nam je što smo i ove godine predloženi za Državnu smotru, no još nam je draže što smo to uspjeli sa prikazom jurjevskih običaja u maruševečkom kraju i Povorkom Jure Zelenog.

KUD Klaruš

Tags

Povezani Članci

Close