InfoKulturaUdruge

KUD LEPOGLAVSKI PUŠLEK Predstavio tradiciju lepoglavskog kraja u Ninu

Pušleki su prezentirali običaje i zanate našega kraja, te bogatu gastro tradiciju

Nin – Tijekom minulog vikenda, u subotu  i nedjelju, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lepoglavski pušlek” sudjelovali su u Ninu na Danima otvorenih vrata Zagorja i Zagorskih običaja.

Organizirala ih je Turistička zajednica Grada Nina čija je predsjednica Marija Dejanović sa suradnicama Anom Glavan i Anđelom Zorić bila uzoran i vrlo susretljiv domaćin.

Okupljenim Ninjanima, ali i većem broju njihovih gostiju, Pušleki su prezentirali običaje i zanate našega kraja, te bogatu gastro tradiciju.

Predstavljajući običaje i zanate našega kraja predstavljena je lepoglavska čipka i načini njene izrade, potom tradicionalan vez lepoglavskog kraja, kao i stari zanati i poslovi, od piljenja drva, klepanja kose, izrade putra, ružđenje kukuruza.

Okupljeni na središnjem Višeslavovom trgu u Ninu imali su priliku vidjeti i kako se nekada valjalo platno, a mogli su uživati i u izuzetno bogatoj gastro ponudi i starim specijalitetima.

Pušleki su im pripremili kruh iz krušne peći, tradicionalni lepoglavski „Mlinčani kolač”, Salenjake, Kiflice od kokosa i oraha, Breskvice, Zagorske štrukle, tradicionalne Orahnjaču i Makovnjaču, Pogačice od sira i čvaraka, Kuglof, domaće kekse na mašinu i niz drugih specijaliteta.

Bilo je tu i domaćih ručno rezanih rezanaca, mlinaca, kosane masti, mesa iz Banjice, ali i domaćih likera spremljenih prema posebnoj tradicionalnoj recepturi.

12 članova KUD-a „Lepoglavski Pušlek sudjelovalo je i na nedjeljnoj svetoj misi, te na njenom kraju otpjevali u tradicionalnom duhu pjesmu „Zdravo Djevo”.

Tijekom boravka Pušleke je primio i ninski gradonačelnik Emil Ćurko, s kojim se razgovaralo o budućem jačem povezivanju i suradnji gradova Nina i Lepoglave.

Povezani Članci

Close