InfoIzdvojenoKulturaUdruge

KUD STAŽNJEVEC ‘Komedijašima’ Marini Đurasek i Miroslavu Rohteku priznanja za najbolji tekst i ulogu

Stažnjevec – Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec u sklopu koje djeluje i Glumačka družina Komedijaši nastupila je i ove godine krajem ožujka na 10. županijskoj smotri kazališnih amatera Varaždinske županije, gdje su izveli predstavu “Načelnica”.

Prema ocijeni selektora iz Hrvatskog sabora kulture Igora Ružića ujedno i kazališnog kritičara, Najbolji originalni tekst je „Načelnica“ Marine Đurasek.

Najbolje glavne uloge odigrali su Marijana Krajina u „Flekici“ i Miroslav Rohtek u „Načelnici“.

Tekst Marine Đurasek kvalitetan je primjer „pučke“ komediografije, jer istodobno misli o zapletu, likovima i replikama na izvornom govoru, pa se gledajući predstavu u režiji Ivana Kroga ima dojam da je riječ o preradi ili nadopisivanju neke inozemne uspješnice kojoj je dodan lokalni aspekt.

U svakom slučaju, ovaj tekst zaslužuje da ga se, uz pojedine preinake nelogičnosti ili brzopletosti, ponudi i drugim kazališnoamaterskim skupinama, ne nužno samo na sjeveru Hrvatske.

U lokalnom kontekstu, ipak, komad živi kao spoj suvremenosti i tradicije.

Transformacija Ivane Sekelj u naslovnoj ulozi jest kvalitetna, ali je izvorna glumstvenost Miroslava Rohteka i dalje ono što i ovu, kao i druge predstave stažnjevečkog KUD-a, čini za nijansu ili nekoliko njih boljim od čak i gornjeg prosjeka.

Spomene li se i razrađenija scenografija, te upečatljiva i karakterizacijski funkcionalna kostimografija, riječ je o predstavi koja ulazi gornji dom hrvatskog kazališnog amaterizma- kazao je Ružić.

Komedijaši su nastupili u Novom Marofu s predstavom ‘Načelnica’ i nakon predstave uručena su im priznanja koja su osvojili na 10. županijskoj smotri; Marini Đurasek za najbolji tekst i Miroslavu Rohteku za najbolju mušku ulogu.

Povezani Članci

Close