InfoUdruge

KUD – u Salinovec 2. mjesto na 22. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Koprivnici

Koprivnica – Kao pobjednik 12. Županijske smotre u kategoriji izvornog folklora, KUD Salinovec je predstavljao Varaždinsku županiju na 22. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Koprivnici. Riječ je o državnoj smotri koju su ove godine, uz potporu Hrvatskog sabora kulture i Ministarstva kulturne, organizirali Zajednica kulturno- umjetničkih udruga Koprivničko- križevačke županije, Folklorni ansambl Koprivnica te Koprivničko-križevačka županija.

Na smotri je sudjelovalo 13 KUD-ova iz Hrvatske, koji su u svojim županijama odabrani kao najbolji predstavnici i pred stručnim povjerenstvom, sastavljenima od dr.sc. Tvrtka Zebecaprof. Ivana Potočnika i prof. Ivančice Ivkanec, bio je vrlo težak zadatak odabrati tri najbolja KUD-a, jer svaki se predstavio izvornim folklorom, odnosno plesovima i pjesmama svojeg skraja, koje nitko drugi i ne može bolje izvesti od njih samih.

Odlukom stručnog povjerenstva 1. mjesto osvojio je KUD „Obreška“, Obreška iz Zagrebačke županije, 2. mjesto osvojio je KUD „Salinovec“, Salinovec iz Varaždinske županije, a 3. mjesto KUD „Luzarica“, Pridraga iz Zadarske županije.

KUD Salinovec osvojio je 2. mjesto za izvedbu koreografije „Išla je djevojka“, kojom su predstavili pjesme i plesove salinovečkog kraja i okolice Ivanca. Za takav uspjeh zaslužni su prije svega svi članovi KUD-a, plesači, svirači, posebno guci (gudački instrumenti), njihovi voditelji; glazbeni voditelj Robert Štorga i folklorni voditelj Tihomir Kukulić koji je postavio scenu te je ujedno i autor tog djela i Upravni odbor društva sa predsjednicom Valentinom Posavec Kovač.

KUD Salinovec je, u odnosu na ostale KUD-ove koji su sudjelovali na smotri, relativno mlado kulturno-umjetničko društvo koje djeluje petnaestak godina, a ove godine su već treći puta predstavljali županiju na državnoj smotri i ova nagrada samo je pokazatelj kvalitete njihova rada, te je rezultat truda i volje svih članova i njihovih voditelja.

Nagrada na državnoj razini velika je motivacija i poticaj za daljnji rad, tako da će KUD Salinovec i dalje njegovati izvorni folklor, čuvati kulturnu baštinu i kulturni identitet svog kraja te prenositi to bogatstvo na mlađe naraštajne, kako se ne bi zaboravilo.

Tako će već krajem ovog tjedna sudjelovati na europskom folklornom natjecanju i predstavljati svoju domovinu na 3. susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu.

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close