InfoKulturaNašim krajem

KUD VOĆA Dani braće Slavka i Stjepana Stolnika – nemojte ih propustiti

Osim službenog dijela programa zamišljenog kao kratka retrospektiva života poznatog slikara i iscjelitelja, članovi KUD-a će vratiti život dvjema Slavkovim slikama

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga Varaždinske županije, KUD Voća će u voćanskom kraju 8. lipnja 2019. godine s početkom u 15 sati na živopisnoj lokaciji uz stoljetnu hižu obitelji Patrčević u Rijeci Voćanskoj 21 predstaviti jednu novu inicijativu.

Naime, osim folklorno – edukativne manifestacije  „Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost“ po kojoj je KUD poznat i koja kroz višegodišnje održavanje uspješno promovira spilju i voćanski kraj uprizorenjem života neandertalaca (ove godine održat će se 23. lipnja 2019.), KUD Voća ove godine pokreće novu manifestaciju kojoj je cilj također upoznati široku javnost sa još jednim bogatim voćanskim  nasljeđem.

Tako će nakon dugogodišnje tišine KUD probuditi sjećanje na velikana hrvatskog slikarstva Slavka Stolnika, te na njegova brata Stjepana Stolnika i to kroz prvo održavanje manifestacije Dani braće Slavka i Stjepana Stolnika.

Kako je u lipnju ove godine 90. godišnjica rođenja Slavka Stolnika, naglasak će ovogodišnje manifestacije biti na stvaralaštvu Slavka Stolnika.

Osim službenog dijela programa zamišljenog kao kratka retrospektiva života poznatog slikara i iscjelitelja, članovi KUD-a će vratiti život dvjema Slavkovim slikama.

Budući da su braću Stolnik nadahnjivali motivi voćanskog krajolika te motivi iz života naroda, članovi KUD-a uprizorit će i stasom i glasom dvije Slavkove slike – Mužikaši iz 1976. godine, te Točenje vina iz 1956. godine.

Mužikaši (Slavko Stolnik)

U programu će sudjelovati i gosti koji su tijekom profesionalnog života surađivali sa braćom Stolnik, mještani Voće sa svojim sjećanjima na braću Stolnik, a na kraju programa slijedi razgledavanje izloženih fotografija i umjetnina u unutrašnjosti hižice, te brošura i tiskovina izdanih od strane KUD-a Voća.

Domjenkom će se zaokružiti cjelokupno događanje, odnosno za sve će posjetitelje KUD Voća omogućiti domaće jelo i piće koji će popodnevni boravak u voćanskom kraju učiniti još ugodnijim.

Tags

Povezani Članci

Close