IzdvojenoKulturaVijesti

Kultura: U Bedenecu održana 3. Kelembarska pepijevka – manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja

Bedenec – U Bedencu je, kod tamošnje Etno hiže, održana 3. Kelembarska pepijevka Bedenec 2017, tradicionalna manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja.

Uz početne pucnjeve Kuburaškog društva “Glasna kubura” iz Kamenice i ‘Bedijensku himnu’, program otvaranja predvodila je prof. Draženka Stančić, koja je istaknula kako je „Bedenec ovom Manifestacijom počeo graditi svoj identitet“, te kroz svoje izlaganje, stotinjak okupljenih ukratko provela kroz povijest Bedenca.

A o lončarstvu je govorio Ivan Belač, samostalni umjetnik i potomak ‘lončarske loze Belača’ koja datira još iz vremena njegova pradjeda. Belač je jedan od rijetkih koji se još bavi tim starim zanatom, po čemu je Bedenec nekada bio iznimno poznat diljem našega kraja, pa i šire.

Okupljene je pozdravio i Stjepan Petak, predsjednik Udruge za kulturu i sport Bedenec, zaželjevši im ugodan boravak, te saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, koji je pripomenuo kako dužnost grada Ivanca nije samo izgradnja komunalne infrastrukture, nego i pomoć u održavanju tradicijske kulture, manifestacija poput ove, ta najavio da će i dalje pomagati na dovršetku Etno hiže, kao i ostalim aktivnostima Udruge.

Batinić je, uz pucanj iz topa Udruge ‘Glasna kubura’ Kamenica, manifestaciju proglasio otvorenom.

Svečanost otvaranja svojim su glazbenim i plesnim nastupom ‘obogatili’ članovi Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, stihove iz Biblije, naziva Biblijski lončari, koji govore o lončaru, glini, lončarskom posuđu, pripremili su učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Romina Ribić i Marko Težak, vođeni mentoricom Marijom Videc, pjevale su članice Vokalnog ženskog sastava Kaliope, a Kulturno – umjetničko društvo Salinovec izvelo je svoju tradicijsku plesnu točku.

Nakon svečanosti otvaranja, posjetiteljima su u cjelodnevnom programu bili dostupni brojni sadržaji na prostoru oko, kao i unutar Etno Hiže.

Mogli su se tako vidjeti demonstracija izrade lončarskih predmeta i ostalih predmeta od gline, predstavljanje lončarskih alata i pečnice Dragutina Stančića, zatim demonstracije oslikavanja lončarskih predmeta Blaženke Vresk i ‘Mecene’ Jerovec, pečenje u krušnoj peći, izložbu starinskih jela od tijesta u lončarskom posuđu i degustacija koju su pripremile žene Bedenca i izložbu pčelarskih proizvoda Ivana Kapustića, kao i prikaz izrade predmeta od šiblja Stjepana Petaka.

Nadalje, prikazan je tijek izrade predmeta od rogoza  i slame te vezenja, Učeničke zadruge Korpica, Osnovne škole Ivana Rangera, Kamenica, pa prikazi kovačkog i stolarskog zanata Ivana Željezića i Tomice Željezića, moguć je bio razgled kolekcionarskih predmeta i čipke te izrada čipke Karoline Kundija, razgled zbirke Ivana i Andrije Belača, sportsko-zabavnog sadržaja – piljenja drva Ivana Mavreka i Ivana Posavca, te još ponešto.

Goste je zabavljao Narodni glazbeni sastav Peharčeki iz Bedenca, a svoj su nastup, vezan uz žetvene običaje, tijekom dana imali i članovi Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, koji su u više navrata zajedno zapjevali sa sudionicima i posjetiteljima manifestacije.

Također, lončar Dragutin Stančić je djeci poklonio peharčeke, koji su bili u košarama.

Bez obzira na kontinuirano ‘prijeteću’ kišu, poradi svoga sadržaja, posjećenosti, a posebice dobrog raspoloženja koje je vladalo tijekom cijelog dana, ovo je bila, nesumnjivo, najuspješnija od, do sada održane tri ‘Kelemabarske pepijevke’.

Dodajmo da je ovogodišnja manifestacija naglasak imala na proizvodima koji su prezentirani zahvaljujući zadnjoj fazi rada na Etno hiži, dovršavanju prostora kuhinje koja je otvorila mogućnost da se u krušnoj peći ispeku tradicionalna jela od tijesta koje su pripremile žene Bedenca.

Manifestaciju je organizirala Udruga za kulturu i sport Bedenec, a pokrovitelj Grad Ivanec.

Povezani Članci

Close