Našim krajemVijesti

I Lepoglava demografski – negativna

Lepoglava – Demografska statistika lepoglavske Župe bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja je s oko tri i pol tisuće vjernika, među najvećima u našem kraju za prošlu godinu bilježi demografski negativne brojke. Naime, lani su u lepoglavskoj župi krštene 33 beba što je 3 više nego godinu dana ranije, ali i 17 manje u odnosu na 2013. godinu.

50 umrlih vjernika, također je također je 4 manje no unazad dvije godine kada su umrle 54 osoba, ali je i dalje statistika izuzetno negativna jer je lani 17 osoba više umrlo, no što ih je rođeno.

Kako nam je rekao lepoglavski župnik, monsinjor Andrija Kišićek, ni broj sklopljenih brakova ne ulijeva nadu u bolja demografska vremena. Sklopljeno je samo 9 brakova, 10 manje no godinu dana ranije, a budući da su u strukturi vjernika uglavnom starija samačka domaćinstva, gotovo nemoguće je očekivati porast broja novih mladih vjerničkih obitelji.

Lanjski broj prvopričesnika i krizmanika ukazuje na neka prošla, demografski ipak malo bolja vremena. Naime lani je sakrament Prve svete pričesti u lepoglavskoj župi primilo 38 mladih vjernika, njih 18 manje no u 2014. godini, dok je krizmanika lani bilo 48, što je u odnosu na predlanjskih 58 manje za 10 krizmanika.
Zanimljiv je i podatak da je lani, u župi sa oko 3 i pol tisuće vjernika, tijekom svetih misa podijeljeno oko 23 tisuće svetihz pričesti.

Foto: Božidar Breški / arhiva

Povezani Članci

Close