InfoNašim krajemZdravlje

LEPOGLAVA Javnozdravstvena akcija i predavanje na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva – prevencija iznimno bitna za izlječenje

Informirati građane o važnosti ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva što omogućuje izlječenje oboljelih

U suradnji Invalidskog ILCO društva Varaždin i Grada Lepoglava u Lepoglavi je 27. travnja održana javnozdravstvena akcija u okviru koje je održano predavanje na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Predavanje su u lepoglavskom Domu kulture održali specijalisti Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

“Želimo informirati građane o važnosti ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva što omogućuje izlječenje oboljelih” istaknuo je Krunoslav Hrženjak, dr. med. specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

Katica Čusek Adamić, dr.med. specijalist epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije pozvala je građane da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

“U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva građani se pozivaju na testiranje. Apeliram na sve osobe u dobi od 50 do 74 godine, koje dobe poziv za sudjelovanje u ovom programu, da mu se odazovu” poručila je dr. med. Katica Čusek Adamić.

Uoči predavanja nazočnima je dobrodošlicu u Lepoglavi poželio gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši da je ovo jedna u nizu aktivnosti koju s ciljem skrbi za zdravlje građana podupire Grad Lepoglava.

Naime, navedenu je javnozdravstvenu akciju ILCO društvo Varaždin organiziralo uz financijsku potporu Grada Lepoglave ostvarenu kroz gradski natječaj za financiranje programa i projekta udruga.

” Cilj ove akcije bio je skrenuti građanima pažnju na važnost ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva što je preduvjet za uspješno liječenje” istaknuo je Milorad Vasilić, predsjednik Invalidskog ILCO društva Varaždin zahvalivši se pri tom Gradu Lepoglavi na potpori i pruženom gostoprimstvu.

Uz predavanje, u okviru ove javnozdravstvene akcije ispred Doma kulture bila je postavljena maketa debelog crijeva, dijelile su se brošure i letci o prevenciji i liječenju raka debelog crijeva te jabuke i cvjetovi irisa, a volonterke i volonteri Medicinske škole Varaždin građanima su mjerili tlak i šećer u krvi .

Tags

Povezani Članci

Close