Gradovi i OpćineInfoNašim krajem

Lepoglava na naslovnici 200tog broja znanstvenog časopisa ”Meridijani”

Lepoglava – Svima nam je dobro znan američki National Geographic, pa i njemački Geo, no i Hrvatska ima jednako dobar časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja – ”Meridijani”, čiji je jubilarni 200. broj 20. ožujka predstavljen publici u prepunoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, piše lepoglava.hr.

Predstavljanje je vodila urednica časopisa, povjesničarka umjetnosti Petra Somek, koja usprkos svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo, nalazi načina da ”Meridijani” neprekidno izlaze već 24 godine.

Na predstavljanju su govorili dugogodišnji suradnici ”Meridijana” koji u časopisu imaju svoje stalne rubrike.

To su novinar Hrvoje Dečak, putopisac i fotograf Davor Rostuhar, povjesničar i sveučilišni profesor Hrvoje Gračanin, okolišni aktivist i publicist Siniša Golub, fotograf Romeo Ibrišević, te akademik Dragutin Feletar.

Nazočnima se obratio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić jer je glavna tema jubilarnog 200. broja ”Meridijana” bila Lepoglava, koja je predstavljena na 10-ak stranica unutar časopisa.

Reportažu o Lepoglavi napisao je prof. povijesti i geografije Marko Godinić inače rodom iz Lepoglave, a fotografije je snimio Darko Gorenak.

Neosporno je kako su geografija i povijest (uz hrvatski jezik) nacionalni predmeti od posebnog interesa za našu zemlju, a izdavačka kuća Meridijani se sustavno već 25 godina bavi upravo takvim sadržajima.

Osim istoimenog časopisa za popularizaciju geografije i povijesti, specijalizirali su se za izdavanje knjiga – od udžbeničkih, stručnih do popularnih – a u posljednjih 25 godina izlaženja izdali su više od 520 naslova, uključujući i 200 brojeva časopisa “Meridijani’’ koji je njihov brend proizvod.

Povezani Članci

Close