InfoKulturaNašim krajem

LEPOGLAVA U pavlinskom samostanu otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”

Riječ je o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje obilježavanje 20. obljetnice Varaždinske biskupije

Lepoglava – U prostoru pavlinskog samostana u Lepoglavi Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak otvorio je izložbu “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”.

Riječ je o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje obilježavanje 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

Crkva ostavlja svoje tragove. Nadam se da će se nakon nas također moći pronaći tragovi dobrote koji često nisu vidljivi odmah, ali dobro se samo po sebi vidi. I jedna mlada biskupija ostavlja tragove, ne samo crkvene već i na društvenom, kulturnom i drugom području – istaknuo je biskup Mrzljak zadovoljan što je izložba postavljena u pavlinskom samostanu koji svjedoči da crkva živi vjekovima.

Zadovoljstvo postavljenjem izložbe u prostoru pavlinskog samostana izrazio je domaći župnik monsinjor Andrija Kišiček izrazivši želju za nastavkom započetih radova na obnovi samostana koji je idealan prostor za ovakva događanja.

Da ovaj prostor zaslužuje obnovu i životnost poručio je ovom prigodom i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

U prostoru smo koji je ostavio veliki trag ne samo na lepoglavsku već i na hrvatsko društvo i kulturu. Lepoglava se ponosi ostavštinom pavlina koja ju je svrstala uz bok puno većih sredina i stavila je na kartu kulturno-povijesnih središta – poručio je gradonačelnik Škvarić.

S izložbom je, ispred Organizacijskog odbora, govorila Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.

Ovom izložbom željeli smo zaokružiti 20. godina rada i djelovanja Varaždinske biskupije te predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga – istaknula je Gotal.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su mladi polaznici Glazbene škole Varaždin – Andreja Kundija i Petar Poljak.

Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a domaćini Župa Lepoglava i Grad Lepoglava.

Izložba je otvorena do 20. kolovoza 2018. godine.

Info: Grad Lepoglava

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close