Našim krajem

Listopadske pobožnosti “Marijina puta” u Klenovniku

Klenovnik – Kao priprema za veliku kršćansku svetkovinu Svih svetih, u Klenovniku će se u subotu održati listopadske pobožnosti Marijina puta. Posljednjeg dana listopada, u 14 sati vjernici će se okupiti na parkiralištu podno Bolnice u Klenovniku odakle će u procesiji krenuti prema kapeli svetog Volfganga u Vukovoju, putem uz koji je u 17 stoljeću podignuto 15. kamenih postaja otajstava krunice.

U cinktoru kapele svetog Volfganga smješten je lapidarij s izvornim ostacima kamenih postaja prema kojima se izrađuju nove i postavljaju na njihova stoljetna mjesta. Za ovogodišnje pobožnosti obnovljene su jedna postaje koje će, tijekom listopadskih pobožnosti Marijina puta, blagosloviti varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak, koji će i predvoditi same pobožnosti, te u kapeli Svetog Wolfganga i služiti svetu misu.

Blagoslovom ove obnovljene nove postaje Marijina puta u Klenovniku s prikazom drugog otajstva radosti “Pohođenje Blažene Djevice Marije svetoj Elizabeti”, ujedno završava sedmogodišnja obnova jedinstvenih 15 kamenih postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije. Postaja je rad i dar kipara Slavka Bunića iz Ivanca, koji je ukupno izradio 11 postaja Marijina puta, a u postavljanje postaja uključeni su župa Presvetoga Trojstva u Klenovniku, Općina Klenovnik te Martin Bunić i drugi sponzori.

Obnova otajstava krunice Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća započela je 2008. godine, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koje je osiguralo sredstva za obnovu četiri postojeće postaje, a ostale su postaje, među kojima za neke nije bilo ostalo ni “kamena na kamenu”, svojim prilozima obnovili pojedinci i tvrtke iz Klenovnika te ivanečkoga i varaždinskoga kraja.

Na listopadske pobožnosti Marijinog puta u Klenovniku uz domaće vjernike očekuje se dolazak i velikog broja hodočasnika iz župa Bednjanskog i gornjovaraždinskog dekanata.

listopadske_poboznosti_postaja_pohod_vzbiskupijahrFoto: web biskupija-varazdinska.hr

Povezani Članci

Close