InfoIzdvojenoUdruge

‘Marijanski zavjet za Domovinu’ u našem kraju 30. lipnja na ruti Varaždin – Ivanec – Lobor

Marijanski zavjet za Domovinu, hodočašće kojem je cilj povezati sva marijanska svetišta u Hrvatskoj u jedan hodočasnički put, našim će se krajem kretati u petak, 30. lipnja.

Naime, tog će se dana u 7 sati hodočasnici okupiti ispred crkve Sv. Josipa na Banfici u Varaždinu i krenuti put Ivanca i Lobora, kao krajnjeg odredišta 3. rute, koja je krenula 25. lipnja iz Bjelovara.

Nakon Lobora, hodočasnici svoj put nastavljaju 2. srpnja put Marije Bistrice.

Ovogodišnje hodočašče krenulo je 11. lipnja iz Osijeka, te nakon više od 1700 km i 75 dana hoda, završava u Dubrovniku 24. kolovoza 2017. godine.

Ove godine su priključene dvije nove rute, jedna je bila iz Šumanovaca kod Gunje koja je krenula 10. lipnja prema Vukovaru, a druga kreće 10. srpnja iz Pakraca prema Udbini.

Marijanski zavjet za Domovinu, između ostaloga, obuhvaća upoznavanje s povijesno-kulturnom i prirodnom baštinom Republike Hrvatske, promiče temelje vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata, pozitivno utječe na psihosocijalni život branitelja, potiče iskorištavanje turističkih potencijala gradova i sela koja se nalaze na rutama kojima prolazi, te potiče sportsko rekreacijski turizam (u planu je da postane najduža biciklistička i pješačka staza u RH).

Projekt je pokrenut u suradnji mladih i branitelja, a kroz međusobno zbližavanje, cilj je premostiti i nadići međugeneracijski jaz nerazumijevanja i krivog razumijevanja pojedinačne razine odnosa te kulturno-političke svakodnevnice.

Potencijal ovog projekta je u tome da postane važan čimbenik gospodarskog razvoja potičući regionalni razvoj obiteljskih gospodarstava, kako ugostiteljskih, tako i poljoprivrednih, te obrta koji bi bili pozvani u mrežu. Osim toga projekt je bitan jer potiče eko proizvodnju kroz obiteljska gospodarstva, te potiče razvoj zelenih održivih radnih mjesta.

Hodočašću se na njegovom putu mogu pridružiti svi zainteresirani.

Marijanski zavjet 2017 – rute

Marijanski-zavjet_2017

Povezani Članci

Close