InfoNašim krajem

MEĐUNARODNI DAN MLADIH Grad Lepoglava i Savjet mladih Grada Lepoglave domaćini 2. konferencije Savjeta mladih Varaždinske županije

Konferenciji su nazočila 23 mlada aktivista iz 7 od 10 osnovanih savjeta mladih iz Varaždinske županije

Varaždin – Povodom Međunarodnog dana mladih, Grad Lepoglava i Savjet mladih Grada Lepoglave, bili  su domaćini 2. konferencije Savjeta mladih Varaždinske županije.

Konferenciji su nazočila 23 mlada aktivista iz 7 od 10 osnovanih savjeta mladih iz Varaždinske županije.

U fokusu Konferencije bila je analiza dosadašnjeg rada Mreže savjeta mladih Varaždinske županije, koja predstavlja neformalnu inicijativu mladih, a uključuje sve osnovane lokalne savjete mladih s područja Varaždinske županije.

Analizu je predstavio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki, a u ime inicijative Grad Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022., istraživanje o potrebama i problemima mladih koje je provedeno na području grada Varaždina i Varaždinske županije predstavila je Monika Melnjak.

Pritom je istaknula kako mladi kao najveće probleme percipiraju nedostatak životne perspektive, važnost „poznanstva i veza”, a ne sposobnost i stručnosti te vladavinu „staraca” i nedostatak sadržaja za mlade.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava „Kako je kod nas” koju je moderirao zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, a panelisti su bili predstavnici udruga mladih, kao i savjeta sa područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Kroz zanimljivu diskusiju, uz uključivanje ostalih sudionika, panelisti su raspravljali o potrebama mladih u njihovim sredinama, aktivizmu mladih u današnjem društvu, građanskoj i političkoj pismenosti mladih, te načinima provedbe lokalnih i regionalnih programa za mlade.

Zaključeno je kako se puno toga osiguralo za mlade od strane dionika iz javnog sektora, te da se još uvijek  mora poraditi na konkretnijem uključivanju mladih u procese donošenja odluka, ali i na prepoznavanju njihove nemjerljive uloge u razvoju lokalne zajednice.

Tags

Povezani Članci

Close