InfoIzdvojenoZanimljivosti

MIGRANTI U HRVATSKOJ Trebaju li žitelji Varaždinske županije strahovati od migranata?

Na našem području, to je Ustanova Odgojni dom Ivanec (Pahinsko), koji su nam na upit odgovorili kako je u 2018. godini u domu bilo smješteno 11 djece bez pratnje, no trenutno u domu ne boravi niti jedno

Jedna od tema o kojoj se najviše priča posljednjih dana su migranti, koji su u Hrvatskoj sve češće viđeni, posebno na pograničnim područjima gdje pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

‘Alarm’ zbog migranata u Hrvatskoj nikad nije bio ‘jače upaljen’ nego sada, a tome je najviše ‘kumovala’ situacija u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je skupina migranata provalila ljudima u kuće.

Danas su viđeni i na području Metkovića, a nije rijetkost da ih se viđa i po našim krajevima.

Panika se proširila među ljudima

Zbog svega toga, ljudi strahuju.

Nitko od građana koji se nalaze na ruti kojom prolaze migranti ne želi da im stranci provale u domove i vikendice, demoliraju kuće za odmor kao što je bilo na Malom Platku.

Migranti su viđeni i na području Varaždinske županije, a tome su posvjedočili i brojni naši čitatelji.

Sukladno tome, odlučili smo provjeriti kakva je trenutno situacija po pitanju njih u našoj županiji.

U Pahinskome trenutno nije smješteno niti jedno dijete bez pratnje

Jedno od mjesta gdje su smješteni maloljetni migranti su odgojni domovi.

Na našem području, to je Ustanova Odgojni dom Ivanec (Pahinsko), koji su nam na upit odgovorili kako je u 2018. godini u domu bilo smješteno 11 djece bez pratnje, no trenutno u domu ne boravi niti jedno.

S druge strane, tijekom 2017. godine u Odgojni dom Ivanec bilo je smješteno 61 dijete bez pratnje.

Smještena djeca bez pratnje bili su državljani Afganistana (44), Bangladeša (4), Pakistana (15), Turske (6), Libije (2) i Kosova (1).

-Maloljetnici koji nisu državljani RH, a nalaze se izvan svoje zemlje podrijetla bez pratnje skrbnika u sklopu naše Ustanove, uključuju se u savladavanje osnovnih obrazovnih sadržaja iz područja hrvatskog jezika, matematike i zemljopisa, pri čemu se olakšava adaptacijski period i savladavaju kulturološke i jezične barijere. – rekao nam je Elvis Gotal iz Pahinskog.

Čak 34,9% više nezakonitih prelazaka granice ove godine u odnosu na prošlu

Iz PU varaždinske su pak nam potvrdili kako su ove godine evidentirali čak 34,9% više ilegalnih prelazaka u odnosu na prošlu godinu te da je u prvih 9 mjeseci uhićeno čak 11 krijumčara migrantima.

-Tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine Policijska uprava varaždinska evidentirala je i procesuirala 34,9 % više nezakonitih prelazaka državne granice odnosu na isto razdoblje 2017. godine. U istom razdoblju na području Policijske uprave varaždinske uhićeno je 11 krijumčara migrantima  (hrvatskih državljana i stranaca).  Počinitelji su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 326. Kaznenog zakona i čl. 43. Zakona o strancima privedeni nadležnom državnom odvjetništvu, odnosno prekršajnim sudovima i kazneno su, odnosno prekršajno prijavljeni. – kazali su nam iz PU varaždinske.

Ukoliko ne zatraže azil, migranti su smješteni u prihvatne centre ili domove za maloljetnike

Strani državljani koji nezakonito borave ili su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, odnosno EU, ako ne iskažu namjeru za međunarodnom zaštitom, policija procesuira sukladno Zakonu o strancima te se čeka njihovo udaljenje u matične zemlje ili druge zemlje odakle su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

To znači da su ili smješteni u prihvatne centre za strance, ili ako se radi o maloljetnicima bez pratnje, u domove za odgoj djece i mladeži.

-U navedenom razdoblju 15 osoba je izrazilo namjeru za međunarodnom zaštitom (od toga 3 žene, 1 maloljetnik i 1 dijete) te su upućeni da se jave u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. – kazali su iz PU varaždinske.

Trebamo li se bojati?

Na području naše županije do sada nije bio zabilježen nikakav incident s migrantima.

Policija i vlasti ističu kako Hrvatska migrantima nije zanimljiva, već im se nalazimo samo ‘na putu’ prema njihovim krajnjim odredištima.

No ipak, strah je prisutan i postoji i kod nas, tim više zbog sve većeg broja migranata u našoj zemlji te informacija o tome kako su viđeni po zabačenim područjima i šumama koje već sada čujemo na dnevnoj bazi.

Trebamo li se bojati stranaca koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja? Jesu li njihove namjere stvarno potraga za boljim životom ili je to samo paravan za nešto drugo?

Teška je to tema te nam je još teže dati odgovor na to pitanje.

Ostavit ćemo vam da o tome prosudite sami…

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close