Gospodarstvo

Mini mljekara najbolja socijalnopoduzetnička ideja 2011. godine

Ivanečka tvrtka “Domaće mlijeko” odnosno sama ideja o mini mljekari koja bi otkupljivala mlijeko od malih obiteljskih gospodarstava za koje nisu zainteresirani veliki otkupljivači, pri čemu se nakon pet godina udjeli u vlasništvu tvrtke prenose na proizvođače mlijeka od kojih nitko ne može biti vlasnik više od 5 posto, najbolja je socijalnopoduzetnička ideja u Hrvatskoj za 2011. godinu!

 

Odlučio je to žiri Foruma socijalnog poduzetništva koji je sa svojim partnerima po prvi put u Hrvatskoj dodijelio Godišnju nagradu za socijalno poduzetništvo.

 

Najbolja socijalnopoduzetnička ideja 2011. godine nagrađena je paketom marketinških i konzultantskih usluga koje bi trebale pomoći u njenoj realizaciji, a nagradu je jučer u Zagrebu preuzeo direktor tvrtke Domaće mlijeko, inače prijavitelj ideje, Dragutin Vincek koji je istaknuo kako se u konkurenciji od šest jednako kvalitetnih ideja osjeća kao ”prvi među jednakima”.

 

Vincek je zahvalio svima koji su prepoznali ideju, te istaknuo nadu da će se ideja uskoro realizirati i u praksi. Time bi se, kako je rekao, omogućilo malim proizvođačima mlijeka u Varaždinskoj županiji, koji trenutno predstavljaju ”ugroženu” skupinu društva, osnovna sredstva za život, dok bi u konačnici opća društvena zajednica imala koristi kroz mogućnost kupnje i konzumacije domaćih proizvoda, a to su samo neki od benefita ovog projekta.

 

Buduća mini-mljekara trebala bi dnevno prerađivati do 5 000 litara mlijeka i to u polutvrdi sir, svježi kravlji sir, pasterizirano mlijeko i vrhnje, dok bi kupci tih proizvoda bili institucionalizirani potrošači poput županijskih škola, vrtića, bolnica, trgovačkih lanaca i svih onih koji bi bili spremni otkupiti tržišne viškove.

 

Fotografija: www.varazdinska-zupanija.hr

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close