InfoTurizam

MINISTARSTVO TURIZMA U Hrvatskoj je 2019. kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina

Od ukupno 56 novih hotela, kampova i marina, kategoriziranih tijekom 2019., najveći broj novih objekata, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom

U Hrvatskoj je 2019. kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina, a iz Ministarstva  turizma najavljuju nove investicije u hrvatski turizam, čemu će pridonijeti i donošenje dvaju zakona – zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i novog cjelovitog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, prenosi Privredni.hr.

Od ukupno 56 novih hotela, kampova i marina, kategoriziranih tijekom 2019., najveći broj novih objekata, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom, odnosno s četiri i pet zvjezdica, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva turizma.

Ministarstvo koje provodi kategorizaciju ugostiteljskih i turističkih objekata iz skupina hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma, u 2019. godini kategoriziralo je i 36 hotela, kampova i marina koji su povećali svoje kapacitete i/ili povećali kategoriju, odnosno broj zvjezdica/sidara.

Hrvatska vlada prepoznala je važnost koju turizam ima za napredak, demografsku održivost i povećanje životnog standarda u lokalnim zajednicama. Zato od početka mandata stavljamo naglasak na jačanje kvalitete turističke ponude i produljenje aktivnosti na cijelu godinu. U proteklih nekoliko godina postigli smo iznimne rezultate u vidu turističkog prometa, ali što je još važnije, konstantno se povećavaju prihodi od turizma i privlačimo sve veći broj investicija“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Ocjenjuje kako je otvaranje novih hotela, kampova i marina u 2019., od kojih je većina kategorizirana najvišim standardima kvalitete od četiri i pet zvjezdica, dokaz da su u Ministarstvu postavili kvalitetan okvir za održivi razvoj hrvatskog turizma koji će dati poticaj privlačenju gostiju različitih interesa i povećanju potrošnje tijejkom većeg dijela turističke godine.

Otvorena 43 nova hotela

Ministarstvo turizma kategoriziralo je u 2019. godini 43 nova hotela s 3.948 kreveta, dok je 26 hotela povećalo kapacitete i/ili kategoriju. Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica kategorizirano je 26 novih hotela. Najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5). U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno pet novih hotela.

Više od 3.000 novih kamp-mjesta

Tijekom 2019. Ministarstvo je kategoriziralo i 10 novih kampova s ukupno 3.252 kamp-mjesta od čega četiri nova kampa visoke kategorije s četiri i pet zvjezdica. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadar-koj županiji (četiri kampa s 485 kamp-mjesta) i Istarskoj županiji (dva kampa s 280 kamp mjesta), a dva nova kampa u 2019. godini otvorena su na kontinentu (Krapinske Toplice i Vrhovine u Lici).

Osim novih kampova, još je devet kampova u 2019. godini povećalo broj zvjezdica (2) ili povećalo kapacitete (7).

Otvorene prve dvije marine s kvalitetom ‘5 sidara’

Lani su otvorene  i tri nove marine s ukupno 774 veza od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete ‘5 sidara’. Po jedna nova marina kategorizirana je u Primorsko-goranskoj županiji (Cres), Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Dubrovnik) i Istarskoj županiji (Medulin), dok je marini u Rovinju koja u ponudi ima 192 veza povećan standard kvalitete na ‘5 sidara’.

Nastavak pozitivnog trenda investiranja u hrvatski turizam očekuje se i ove godine, posebice zbog donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime.

Riječ je o zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je upućen u proceduru Vlade RH te novom cjelovitom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama s planom upućivanja u proceduru Vlade RH u 2020. godini, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Tags

Povezani Članci

Close