InfoIzdvojenoVjera

MLADA MISA Mnoštvo vjernika slavilo mladu misu Ivančanina Nikice Posavija

Posebno dirljivo i emotivno bilo je u Nikičinom rodnom domu tijekom blagoslova njegovih roditelja

Ivanec – U nedjelju je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Ivancu mladu misu služio je ivanečki župnik, vlč. Nikica Posavi.

Slavlje je započelo kod obiteljskog doma obitelji Posavi, uz ivanečku himnu – Poleg jedne velke gore.

Roditeljski blagoslov i procesija

Mladomisniku je u ime čitave župe i zajednica koje djeluju u njoj zahvalila i oprostila se gđa Silvija Čavlek, vjeroučiteljica i članica Župnoga pastoralnoga vijeća.

Nakon nje, od mladomisnika se oprostio i ivanečki župnik, vlč. Zoran Gložinić, koji je pozvao roditelje da svome sinu svećeniku udijele blagoslov.

‘Suza je kanula’ iz mnogih oka kada je vlč. Nikica kleknuo pred svoje roditelje, koji su ga znakom križa i blagoslovljenom vodom ispratili iz svog doma, na put svećeništva.

Trenutak roditeljskog blagoslova – sin svećenik zauvijek napušta rodni prag

Potom se razvila veličanstvena procesija ukrašenim ulicama Ivanca, u kojoj su uz Nikičinu obitelj sudjelovali brojni župljani, prijatelji, narodne nošnje, ministranti, mladi, kolege svećenici.

Veličanstvena procesija od Bistrice do župne crkve

Od Bistrice do župne crkve naši Ivančani cvijećem, ručnim radovima i svetačkim slikama uredili su put kojim je prolazila procesija s mladomisnikom.

Najradosniji i središnji događaj, tako dugo čekan, bilo je misno slavlje, koje za sve okupljene predvodio i prikazao vlč. Nikica.

Misno slavlje

Prije početka sve nazočne je pozdravio župnik Zoran, podsjećajući kako je ivanečka župa Crkvi i hrvatskom narodu darovala brojna redovnička i svećenička zvanja, izražavajući radost što je jedan među našim mladima dostigao dostojanstvo svećeništva i u znak toga u ime župne zajednice darova mu misno ruho.

Potom je pozvao mladomisnika da pristupi oltaru i prikaže svetu misnu žrtvu za okupljeni vjerni narod.

Svojim pjevanjem svečanost su animirali udruženi zborovi župne crkve, kapele u Prigorcu i samostanske kapele u Vrhovcu.

U poticajnoj i predivnoj propovijedi Božju riječ razlomio je vlč. Petar Mlakar.

Mladomisnički blagoslov

Na kraju slavlja mladomisnik je po prvi puta podijelio svečani mladomisnički blagoslov svojim roditeljima, krsnim i krizmanim kumovima, te braći svećenicima, a nakon večernje mise i svim ostalim vjernicima i rodbini.

Foto: Župa Ivanec

Nakon sv. mise svi okupljeni zadržali su se s vlč. Nikicom u crkvenom dvorištu uz hladno piće i obilje kolača naših vrijednih domaćica, a uzvanici su njega i roditelje dočekali za obiteljskim stolom.

Kroz veselu atmosferu uz pjesmu i štiklece okupljene je vodio vlč. Davor Šumandl, Nikičin župnik-mentor, a druženje uz pjesmu i radost trajalo je do sitnih noćnih sati.

Foto: Župa Ivanec

Mladoj misi prethodila trodnevnica

Prvu večer trodnevnice u ispunjenoj crkvi predvodio je vlč. Ivica Cujzek, negdašnji kapelan u Ivancu i odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

U nadahnutoj propovijedi posvijestio je da svećeničko zvanje dolazi iz žive zajednice, gdje se vjera živi i moli za zvanja.

Foto: Župa Ivanec
Foto: Župa Ivanec
Foto: Župa Ivanec

Druge večeri trodnevnice, kroz Božju je riječ vodio vlč. Ivica Gladoić, župnik u Kozarevcu.

Treće večeri trodnevnice misno slavlje predvodio je vlč. Davor Šumandl, mladomisnikov mentor, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici.

Liturgijsko pjevanje predvodio je njihov župni zbor.

Na kraju sv. mise blagoslovljen je kalež i misnica za slavlje mlade mise.

Foto: Župa Ivanec

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku                                                 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close