InfoPovijestZanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 2. travnja 1840. rođen je francuski pisac Émile Zola: “Neću sve što nije život, temperament, stvarnost!”

Zola se kao mladić zaposlio u knjižari gdje u slobodno vrijeme piše svoj prvi roman Priče Ninoni koje su objavljene 1864.godine

Francuski pisac Émile Zola, osnivač i predstavnik naturalističkog književnog pravca čiji je moto bio “Neću sve što nije život, temperament, stvarnost!” u kojem je više-manje sažeta bit naturalizma, rođen je 1840. godine u Parizu.

Francuski romanopisac, teoretičar i autor naturalizma te kritičar društva, rođen je u obitelji različitih nacionalnosti, oca Talijana i majke Francuskinje.

Zola se kao mladić zaposlio u knjižari gdje u slobodno vrijeme piše svoj prvi roman Priče Ninoni koje su objavljene 1864.godine. Prvi veći uspjeh postiže romanom Thérèse Raquin, s temom o mržnji i dubokim nesporazumima između muškarca i ženeRomani Uspon Rougonovih i Kaljuga, pojavljuju se 1871. i izlaze u podlistku Zvono, a autora optužuju da je pornografski pisac i ta će ga optužba proganjati godinama.

Godine 1877. objavljena je Jazbina, djelo koje je toliko snažno odjeknulo da je Zola postao najčuveniji francuski pisac tog vremena. Slavu potvrđuje romanom Nana, a svoje remek djelo Germinal objavljuje 1885. godine.Ostala poznata djela su mu:Čovjek zvijer, Trbuh Pariza, San, Novac, Lovina, Stranica Ljubavi i mnoga druga.

U posljednjim godinama stvaranja sve se više bavi društvenom problematikom potiskujući u sebi romanopisca kako bi postao moralizator. Javno se istaknuo i pismom francuskom predsjedniku Optužujem, u kojem se zauzeo za nevino osuđenog kapetana Alfreda Dreyfusa.

Zbog toga je istupa bio osuđen na godinu dana zatvora pa se sklonio u Englesku, no vratio se pošto je pokrenuta obnova procesa.

Emile Zola preminuo je od posljedica gušenja plinom 1902. godine u Parizu.

piše: Dražen Krajcar (Povijest.hr)

 

Tags

Povezani Članci

Close