InfoIzdvojenoNašim krajem

Na lokaciji Šuma Belaš u Donjoj Višnjici ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba

Višnjica – Terenskim istraživanjem u šumi Belaš kod Donje Višnjice, pronađeni su posmrtni ostaci deset osoba.

Temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Vlade Republike Hrvatske, na području Varaždinske županije terensko organizirala je i provela istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Tijekom tih istraživanja, na lokaciji Šuma Belaš, podno Ravne Gore u Donjoj Višnjici ekshumirani su posmrtni ostaci deset osoba.

Radi se o lokaciji na kojoj su partizani, prema ranijim navodima svjedoka, po završetku II. Svjetskog rata, pobili oko 40 ljudi.

To se mjesto nalazi u podnožju Ravne gore, nedaleko od samog centra Višnjice, a označeno je križem kojeg su 1991. godine podigli mještani Višnjice, među kojima je bilo i onih koji su se sjećali tog zločina partizanske vojske, za kojeg nitko nikada nije odgovarao.

Na toj se lokaciji već nekoliko godina, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima održava komemoracija i Sveta misa zadušnica.

https://branitelji.gov.hr/vijesti/terenskim-istrazivanjem-pronadjeni-posmrtni-ostaci-deset-osoba/1879

Povezani Članci

Close