KulturaVijesti

Nagrađeni najčitatelji Varaždinske županije

Varaždin – U Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica Varaždinske županije te su tom prilikom nagrađeni najbolji čitači u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Osim spomenutih učenika, akciji su se ove godine pridružile i sve gradske knjižnice-Varaždin, Ludbreg, Ivanec, Novi Marof i Lepoglava koje su ujedno predložile svoje najvjernije korisnike.

Naime, Varaždinska županija se od prošle godine uključila spomenutom obilježavanju na najbolji mogući način tako što nagrađuje najbolje čitače. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar tom je prilikom čestitao svim dobitnicama naglasivši važnost čitanja.

– Važno je najmlađe poticati od najranijih nogu na čitanje, usvajanje novih znanja i spoznaja, učenje čitanja u predškolskoj dobi što je ključ obrazovnog razvoja djeteta, a čitanje u ranoškolskoj dobi je od nevjerojatne važnosti za kasniji obrazovni i životni uspjeh djeteta.

Zahvaljujem i Centru izvrsnosti iz hrvatskog jezika u osmišljavanju i provođenju ove svečanosti – naglasio je župan Štromar istaknuvši i zanimljiv podatak kako je u godinu dana 33 osnovnoškolaca i 11 srednjoškolaca pročitalo 1745 knjiga, što je svakako hvalevrijedno.

Tako je u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole najčitateljica Nela Plantak iz OŠ Sračinec koja je prošle školske godine pročitala 64 knjige. U kategoriji učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole najčitateljica je učenica Tihana Belčić iz OŠ Ante Starčevića Lepoglava pročitavši čak 135 knjiga. Najčitateljica u kategoriji srednjih škola učenica je Aleksandra-Saša Božović iz Prve gimnazije Varaždin koja je prošle školske godine pročitala 128 knjiga. Također, tom su prilikom nagrađeni i najmlađi čitatelj Patrik Gotal (4,5 godine) iz Ivanca, te najstarija Dora Maltar (90 godina) iz Novog Marofa.

Spomenuti dobitnici nagrađeni su besplatnim godišnjim članarinama u svojim knjižnicama te knjigom „Let iznad vremena“ Varaždinske županije. Nagrađeni su i ostali učenici osnovnih i srednjih škola koji su pročitali velik broj knjiga.

Podsjetimo, Dan hrvatskih knjižnica počeo se obilježavati odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, a povodom dana proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine. Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec mnogi te ravnatelji škola i knjižnica.

zupanija-najcitatelji-2_11-2015

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close