InfoNašim krajem

Najava: Izložba „Ratni fotozapisi Mladena Genca“ od 12. listopada u dvorcu Trakošćan – u Ivancu u studenom

Trakošćan – Dvor Trakošćan, Općina Bednja i Državni arhiv Varaždin organiziraju u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 18 sati u prostoru dvora Trakošćan, svečano otvorenje izložbe „Ratni fotozapisi Mladena Genca“.

Svoj dolazak na otvorenje izložbe, uz predstavnike braniteljskih udruga, najavio je i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved.

Izložba je tzv. “putujuća” i ovoga je ljeta prvotno bila postavljena u varaždinskoj Palači Herzer, potom u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, pa u Kninu, u Galeriji “Oluja 95”, koja se nalazi na povijesnoj Kninskoj tvrđavi, a u rujnu se mogla razgledati u Kulturnom centar “Ivan Rabuzin” Novi Marof.

Nakon Trakošćana, izložba će se tijekom studenog moći razgledati i u Ivancu.

Izložba “Mladen Genc – ratni foto zapisi” nastala je kao nastavak aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivskog gradiva o Domovinskom ratu, a i Gencova opsežnog opusa za tu je prigodu odabran reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata.

Povezani Članci

Close