OstaloVijesti

Noćas pomaknite kazaljke s 2 na 3 sata!

Ivanec – Zimsko računanje vremena završava u noći pred nama, sa subote na nedjelju (26./27. ožujak) u 2 sata, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed počinje ‘ljetno računanje vremena’.

Pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računat će se kao 3 sata. Tako ćemo predstojeće noći izgubiti jedan sat spavanja, ali će zato dan ubuduće biti duži.

Svima koji sutra ujutro imaju neodgodive obaveze savjetujemo da već danas navečer kazaljke svojih satova pomaknu jedan sat unaprijed.

Zimsko odnosno ljetno računanje vremena primjenjuje se kako bi se što više radnih aktivnosti obavljalo pod dnevnim svjetlom i tako se štedjela energija.

Početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, osim za motocikle i mopede.

Ideja o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. U Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, ljetno računanje vremena prvi puta je uvedeno 1982. godine.

Ljetno računanje vremena završava zadnjeg vikenda u listopadu s pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag.

Foto: Ilustracija

Povezani Članci

Close