IzdvojenoSportVijesti

NOGOMET SE VIŠE NEĆE IGRATI Sezone u amaterskim ligama se prekidaju – tko je tom odlukom (više) dobio, a tko izgubio ?

Premda je očekivana, šest klubova sa šireg ivanečko-lepoglavskog područja u različitom ju je raspoloženjima dočekalo

Odlukom Hrvatskog nogometnog saveza, osim Hrvatskog kupa i prve Hrvatske Telekom lige, sva su druga natjecanja prekinuta i trenutne tablice, odnosno one iz sredine ožujka, proglašavaju se konačnim.

Takva je odluka, koju je, dakako, potvrdio i Županijski nogometni savez Varaždin, ‘zakačila’ i šestero klubova sa šireg područja Ivanca i Lepoglave, koji su je, duboko svjesni epidemiološke situacije u kojoj se svi skupa nalazimo, sa sportske strane gledišta ipak mogli dočekati u različitim raspoloženjima.

Svi su željeli nastaviti igrati, sportski je to, i logički, no da će se to i ostvariti malo se tko nadao, pa odluka nikoga nije iznenadila.

Među one kojima su nove okolnosti omele ozbiljne i utemeljene planove svakako spada Ivančica, koja je u nastavak prvenstva 4. Hrvatske nogometne lige ušla s ambicijama ‘napada’ na titulu prvaka.

Arhiva eivanec

Bednja jeste dosta odmakla, šest bodova, u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazala najviše konstanti, no u međusobnim ogledima u kupu i prvenstvu Ivančica je potvrdila da se itekako dobro zna i može nositi s odličnom momčadi iz Beletinca i da nije (bilo) sve izgubljeno. Iako s istim brojem bodova kao i Ivančica (30), sudeći po nekim jesenskim prezentacijama, posebice po međusobnom ogledu u Ivancu, Dinamo Palovec se činio manje ozbiljnim za napad na titulu, no sport je to, nikad se ne zna.

Arhiva

Nadalje, u Ivančici ovakva odluka, koliko god opravdana bila, nije dobro ‘sjela’ i zbog mlađih dobnih uzrasta, koji u prvoligaškom natjecanju Hrvatskog nogometnog saveza Središta sjever postaju sve važniji faktor, igraju bolje nego ikada i u većini od pet dobnih rangova bliže su vrhu nego dnu. Posebno u dobnom uzrastu 13-godišnjaka koji nikad nisu bolje stajali, s nikad više osvojenih bodova.

NK Ivančica U13

Isto tako, iako su osvajanjem titule jesenskog prvaka županijske lige prednatjecatelja, sada postali i prvaci cijele sezone, devetogodišnjaci Ivančice izgubili su kontinuitet i progresivnost u utakmicama tijekom cijele jeseni, kada su iz susreta u susret pokazivali napredak u svim segmentima.

Arhiva

Naravno da su pogođeni svi mlađi dobni uzrasti, svih klubova, posebice onih koji su pri vrhu ljestvica i nadaju se borbi za titulu, poput Nogometnog centra Lepoglava-Klenovnik u županijskim ligama 13 i 18-godišnjaka. Jer nijedan prekid nije dobar u razvoju mladog nogometaša, no ponavljamo, zdravlje je ipak najvažnije, a ukoliko bude volje, želje i ambicije, trenutna će se situacija lako prebroditi i nova sezona bi trebala biti na tragu ove, prekinute.

A sličan seniorski slučaj onom Ivančice je i u Margečanu, gdje su ‘mladostaši’ u jednoj od najozbiljnijih i najboljih sezona klupske povijesti bili u tijesnoj borbi za titulu prvaka 1. Županijske lige.

Doduše, situacija jeste krajnje ozbiljna, ‘zgusnuta’, čak četiri kluba pretendenta na naslov su unutar četiri boda (Plitvica i Obreš po 30, Mladost 27, Sloboda Vž 26), no sudeći po dosadašnjim prezentacijama u kojima je, kao i kod svih, bilo oscilacija, Mladostaši su imali realne temelje u najavama utrke za titulu ‘do zadnje kapi krvi’.

Mladost Margečan

Novi pomoćni teren koji se izgradio za potrebe prve, a nadasve momčadi mlađih dobnih uzrasta, kao i poslagivanje u klubu u kojem do izražaja dolazi sve veći angažman bivših igrača, daje vjeru da će Mladost s jednakim ambicijama krenuti i u sljedeću sezonu.

Foto: Mladost Margečan Facebook

Klenovnik je prošle natjecateljske jeseni startao s najavama ozbiljnog ‘uplitanja’ u borbu za sam vrh, dobar dio, posebice onaj prvi, opravdao takva očekivanja, da bi se u završnici ipak malo posustalo.

No, tek četiri boda zaostatka, uz susret manje odigran, novi trener Gašpar Šumiga i nekoliko zimskih pojačanja podgrijavalo je nadu u plasman u rang više.

Foto: NK Klenovnik

Ostane li entuzijazam kluba na sadašnjoj razini, nema nikakvog razloga da se u sezonu 2020/21 ne krene s istim ambicijama. Grade se nove tribine, znači, misli se ozbiljno, što je za svaku pohvalu.

Foto: NK Klenovnik

Dijametralno suprotna atmosfera može se očekivati u preostala tri kluba s našeg područja, koju su ovakvu odluku mogli dočekati s olakšanjem. Prije svega u Rudaru 47 iz Donjeg Ladanja, koji igra jednu od najgorih sezona klupske povijesti i na dnu je 2. Županijske lige, s tendencijom ispadanja u najniži županijski rang.

Nekad ugledni ligaš s ‘nepresušnim bazenom’ nevjerojatno talentiranih nogometaša preživljava teške dane, a u prilog mu sigurno ne ide činjenica što je ‘domaćin bez doma’, odnosno zbog stanja svoje Šofte suparnike uglavnom dočekuje u Jurketincu. Stoga bi ova dulja pauza mogla dobro doći u konsolidaciji klupskog stanja. Zbog ugleda cijelog tog kraja, ljudskog i nadasve sportskog, nadamo se i vjerujemo da će se to i dogoditi.

Nešto bolje na drugoligaškoj tablici stoji Lepoglava, da se prvenstvo nastavilo za očekivati je da bi ostala drugoligaš, no i kod nje je već godinama zamjetan silazni kvalitativni trend u manje-više svim klupskim segmentima. Kao i u slučaju Rudara 47, situacija u kojoj je domaće utakmice igrala na drugi terenima (Donja Voća) dijelom je opravdanje za jesenske prezentacije.

Lepoglava je također poznata po iznimno nadarenim nogometašima, pa bi upravo to, povezano s uređenjem nogometnog terena i poslagivanjem vodstva kluba, moglo biti zanimljiv zalog za neka bolja nogometna vremena u Lepoglavi. Kao nekada, kada su travnjakom trčali nogometaši koji su ostavili duboki trag ne samo u lokalnoj lepoglavskoj, već i regionalnom sredini. Pa i šire. I još danas ostavljaju.

Grad Lepoglava

Što se pak tiče Ženskog nogometnog kluba Lepoglava, još se uvijek ne zna što će biti s 1. Hrvatskom nogometnom ligom za žene, a rok do kojeg bi se trebalo odlučiti ide li se s nastavkom natjecanja ili ne je 18. svibnja. Za sada je potvrđeno da se druga ženska nogometna liga i liga mladeži (kadetkinje i pionirke) neće nastaviti, dok su za 1. ligu sve opcije otvorene.

ŽNK Lepoglava (Foto: Nikola Nišević)

Kao i muškim kolegama, tako će i nogometašicama Lepoglave u novoj sezoni, gdje god da će je igrati, nadamo se u prvoligaškoj konkurenciji, novouređeni teren dati puno veće mogućnosti za ispoljavanje kvalitete, a sve u svrhu kako bi (p)ostala stabilan prvoligaš. Što zbog svega, ovaj klub i zaslužuje.

Foto: Nikola Nišević

I za kraj, ne manje važno, tešku sezonu proživljava i donjovoćanska Vindija, koja je nakon nekoliko stabilnih, sada opet čvrsto prikovana za dno 3. lige i ova produljena pauza mogla bi biti dobra za poslagivanje redova i konsolidaciju kluba u novoj sezoni.

Sve u svemu, odgovarala li ona nekome ili ne, odluka Hrvatskog nogometnog saveza o prekidu utemeljena je na zdravom razumu i u potpunosti razumljiva, u interesu zdravlja svih sudionika nogometnih događanja, koje mora uvijek biti na prvom mjestu.

Spomenimo pri kraju kako su temeljem odluke Odbora za hitnost, klubovi Županijskih nogometnih liga dužni se do 14.05.2020. godine prijaviti u natjecanje za natjecateljsku godinu 2020/21 na to predviđenom obrascu kojeg mogu preuzeti OVDJE Prijava za natjecanje ŽNL 2020-21

Upravo će prijave klubova biti jedan od ključnih temelja kojima će se Županijski nogometni savez povoditi u prijedlogu sastava liga i sustavu natjecanja za narednu sezonu.

A konačnu odluku o sustavu natjecanja za natjecateljsku godinu 2020/21. donijet će se nakon postupka licenciranja, završetka natjecanja i dobivenog mišljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno suglasnosti Središnjeg državnog ureda za šport.

 

Tags

Povezani Članci

Close