InfoUdruge

NUM LEPOGLAVA Radionica “Održi(mo) se!” okupila 18 sudionika

Lepoglava – Kao što je bilo najavljeno u Lepoglavi je u organizaciji Nezavisne udruge mladih održana prva od šest radionica treninga „Održi(mo) se!“.

18 sudionika imalo je priliku kroz metode popularnog obrazovanja osvijestiti stanje društva i saznati više o društvenoj nepravdi, konceptu moći, obespravljenosti/potlačenosti i osobnoj opresiji.

Radionica je započeta vježbama za međusobno upoznavanje i podizanje energije grupe, nakon čega je uslijedilo kratko predavanje o popularnom obrazovanju kako bi sudionici bili upoznati s načinom rada koji će se protezati kroz svih šest radionica.

Nakon toga slijedile su vježbe za osvješćivanje sadržaja kojim se dominantno bavila ova radionica – potlačenošću i pedagogijom obespravljenih P. Freirea.

Ukratko je predstavljena pedagogija obespravljenih i Boalov teatar potlačenih te su se sudionici i sami okušali u forum teatru. Glumom su rješavane tri scene tlačenja – situaciju u kojoj konobar odbija poslužiti beskućnika i želi ga izbaciti iz restorana, situaciju u kojoj direktor tvrtke vrši opresiju nad čistačicom i situaciju u kojoj razred vrši opresiju nad članom marginalizirane skupine koji također pohađa taj razred.

Pitate se zašto forum teatar? A. Boal kaže da smo svi mi glumci i da je to proba za revoluciju kojoj je cilj mijenjanje društva na bolje za sve obespravljene. Nije bilo sumorno kako možda zvuči jer se sve odvijalo uz dozu humora, a kako sudionici ne bi otišli kući u pesimističnom raspoloženju jer promjena društva ne ide lako, na kraju radionice svi su na poklon dobili svoje portrete.

Također, koristimo ovu priliku kako bismo odmah najavili i drugu radionicu koja će se održati u travnju. Prijave su otvorene (javite se u Nezavisnu udrugu mladih ili voditeljicama Mireli Tvarog i Luciji Šoštarek), a broj je mjesta ograničen zbog onih koji su nakon prve radionice odlučili sudjelovati i u sljedećim.

Više informacija uskoro.

Prijavi se, uči i zabavi se!

Povezani Članci

Close