InfoIzdvojenoZdravlje

OB VARAŽDIN Nabavljen uređaj za magnetsku rezonancu

Ovaj uređaj za magnetsku rezonancu biti će prvi takav uređaj za potrebe pacijenata sjeverozapadne hrvatske unutar javno zdravstvene službe

Varaždin – Opća bolnica Varaždin dobiva uređaj za MR vrijedan 7.145.000 kuna.

Nabavljen je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu projekta Ministarstva zdravstva za što je nedavno u Zagrebu potpisan ugovor u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Magnetska rezonanca je suvremena radiološka dijagnostička metoda koja je osobito važna u dijagnostici bolesti središnjeg živčanog i probavnog sustava kao i bolesti urogenitalnog trakta te bolesti  muskuloskeletnog sustava.

Ovaj uređaj za magnetsku rezonancu biti će prvi takav uređaj za potrebe pacijenata sjeverozapadne hrvatske unutar javno zdravstvene službe.

– Ugovor koji je potpisan u ponedjeljak garantira Općoj bolnici Varaždin nabavku uređaja za MR i Faradayevog kaveza koji predstavlja zaštitu od elektromagnetskog polja – kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., te pojasnio da osim troškova nabavke spomenutog uređaja od 7.145.000 kuna tu su i drugi troškovi potrebni za  pripremu prostora za prihvat MR uređaja.

U trenutku kada je započela akcija nabavke MR uređaja bilo je rečeno da je ukupna procijenjena vrijednost nabavke tog uređaja, te svih drugih troškova koji prate njegovo stavljanje u funkciju, oko deset milijuna kuna.

Također, je bilo istaknuto da će se ukupna sredstva osigurati preko Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije te dio donacijama odnosno humanitarnim projektima.

Tijekom 2016. godine donacijama i  humanitarnim akcijama prikupljeno je 849.345,34 kn.

Spomenuta sredstva u iznosu od 849.345,34 kn prikupljena su raznim humanitarnim projektima od humanitarnog koncerta, utrke, preko donacija te su uplaćena na žiro račun bolnice. Radi se o namjenskim sredstvima. Ta se sredstva i dalje nalaze na žiro računu bolnice. Sada kada je osigurana nabavka MR uređaja putem sredstava EU fondova, prikupljene novce planiramo uz prethodno provedeni postupak odobrenja usmjeriti u opremanje i uređenje prostora za magnetsku rezonancu koje nije predviđeno gore navedenim Ugovorom. – izjavio je Kudelić te dodao da tek predstoji donošenje odluke o prijedlogu prenamjene sredstva na koju se bolnica nije mogla odlučiti prije nego što je nabavka MR uređaja zagarantirana.

Info: OB Varaždin

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close