InfoIzdvojenoUdruge

Obilježavanje Dana oslobođenja Varaždin i 22. državni susreti prioriteti u narednom periodu rada Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županijske

Varaždin – Nakon ljetne pauze od sastanaka, ne i od aktivnosti koje su se intenzivno održavale i tijekom ljetnih mjeseci, sastalo se prošireno predsjedništvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županijske.

Raspravljalo se o brojnim temama bitnima za rad udruge, ali i općenito za braniteljsku populaciju, pa se tako u početnom dijelu sastanka usaglasilo sudjelovanje na 22. državnim susretima dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koji će se održati 23. rujna u Čakovcu, gdje će Podružnica sudjelovati u svih osam športsko/rekreativnih disciplina.

Potom se raspravljalo o sudjelovanju na obilježavanju 22. obljetnice oslobođenja Varaždina naredog tjedna, koja će se sastojati od odavanja počasti stradalima, te svečanog mimohoda, gdje će se članovi udruge pridružiti kolegama iz ostalih braniteljskih udruga.

Dio obilježavanja i ove će godine biti biciklijada Vinica – Varaždin Breg, koja će se održati u subotu, 16. rujna, u organizaciji Kluba Gornji Kneginec i Ogranka Varaždin.

U izvješću u radu u protekla dva mjeseca, svih Ogranci i Klubovi izdvojili su sudjelovanja u obilježavanjima Dana pobjede, dana domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja.

Uz to, u suradnji sa Konjičkim klubom Eskadron, Podružnica je organizirala humanitarnu akciju, a iz Varaždinskih Toplica je istaknuto kako u zadnje vrijeme, nakon izbora novog vodstva, ‘ide nabolje’ s organizacijom i provedbom aktivnosti, te da je napokon uspostavljena kvalitetna suradnja sa novim gradskim čelništvom.

Brojne provedene aktivnosti naveo je i Ogranak Varaždin, iz Ogranka Maruševec je, uz ostalo, izdvojena suradnja sa Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec na prikupljanju pomoći za potrebite, a aktivan je bio i Ogranak Ludbreg.

Ograna Ivanec je tijekom ljeta također organizirao i proveo veliki broj manifestacija, poput 2. odbojkaškog turnira sjećanja na poginule hrvatske branitelje Željka Putara Grdaka i Romana Ribića, zatim obilježavanje sjećanja na Dražena Šešeta, provedenoga u suradnji sa Dobrovoljim vatrogasnim društvom Gačice ili suorganizacije 12. Memorijalnog malonogometnog turnira sjećanja na poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara, Josipa Kapustića, Stjepana Vusića i Tomu Jambora.

Od nadolazećih aktivnosti, uz spomenute, izdvojeno je i Hodočašće hrvatske vojske, hrvatske policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu, 2. listopada, potom slikarska, kolonija koju će 22. listopada organizirati i sprovesti Ogranak Varaždin, a iz Ivanca su kao jedan od većih projekata najavili izložbu Mladena Genca, koja će se nakon Novoga Marofa i Tarkošćana, od sredine studenoga moći pogledati i u Ivancu.

Također, nastavlja se i suradnja sa Veteranskom bolnicom Zabok, pa će tako jedna grupa hrvatskih branitelja obaviti sistematske preglede tijekom rujna, a jedna u listopadu.

Svi zaniteresirani hrvatski branitelji koji žele obaviti sistematske preglede, mogu se javiti u svoje Klubove, Ogranke ili u Podržnicu, nakon čega će se dogovoriti novi termin za preglede, o čemu će biti osobno obaviješteni.

Sistematski pregledi se obavljaju i u Općoj bolinci Varaždin, prema programu Ministarstva hrvatskih branitelja, a nekolicina hrvatskih branitelja koja ih je obavila, pohvalila je profesionalnost i susretljivost djelatnika varaždinske bolnice.

Tijekom sastanka istaknuto je veliko nezadovoljstvo zbog sve lošijeg i potcjenjivačkog odnosa cjelokupnog društva prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu općenito, za što, složili su se svi, dobar dio odgovornosti snose i sami hrvatski branitelji koji ne reagiraju na omalovažavanja.

„Ne može se i ne smije dogoditi da, primjerice, kod odavanja počasti našim kolegama, u prvom redu budu tzv. političke elite, a obitelji poginulih, te hrvatski branitelji, su u zadnjim redovima. Na takvim stvarima treba još više poraditi i uvijek jasno dati do znanja političarima i svim ostalima da su hrvatski branitelji, posebice oni poginuli, najzaslužniji za slobodu, za sve što danas imamo, i krajnje je vrijeme da se tako prema njima počnu odnosit i s poštovanjem.“

U završnim dijelu istaknuto je kako je od 13 programa, koliko ih je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH kandidirala na natječaj Ministarstvu hrvatskih branitelja, njih 5 je iz Podružnice Varaždinske županije, i iako ne u traženim iznosima, sredstva su odobrena, što će uvelike olakšati provedbu kako planiranih, tako i već održanih aktivnosti.

Povezani Članci

Close