Info

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organizira niz aktivnosti vezanih za prevenciju ovisnosti te obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca 2016. godine.

U okviru toga Zavod organizira stručni skup pod nazivom „Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici“ koji će se održati sutra, 17. studenog, s početkom u 9 sati u Skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Sudionike stručnog skupa će pozdraviti zamjenik župana Varaždinske župana Alen Kišić.

Od ostalih aktivnosti 24. studenog Zavod za javno zdravstvo organizira edukativnu predstavu za mlade “Lucijina priča” (za srednjoškolce). Projekt je to osmišljen od strane Udruge “Hepatos Rijeka” u suradnji s Ri teatrom. 

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti odnosno tijekom školske godine ZZJZ organizira roditeljske sastanke u vezi ranog otkrivanja i prevencije rizičnih ponašanja i ovisnosti PRAM (Primjeren roditeljski angažman i monitoring adolescenta u prevenciji ovisnosti). S obzirom da je kroz niz ranijih godina utvrđeno da roditelji prekasno (tek nakon 2-3 godine) saznaju za problem ovisnosti kod svojeg djeteta/adolescenta, program je usmjeren na osposobljavanje roditelja za rano prepoznavanje znakova konzumacije droga, ali i sprječavanje drugih rizičnih ponašanja. Program je namijenjen roditeljima djece 1. i 2. razreda srednjih škola i 8. razreda OŠ i provodi se kroz roditeljski sastanak.

Također tijekom školske godine provodi se projekt “Zdrav za 5”, a riječ je o prevenciji ovisnosti koji je namijenjen učenicima 8. razreda, te učenicima 1. i 2. razreda srednjih škola. U okviru projekta učenici bi usvajali znanja o utjecaju alkohola i droga na zdravlje i izgled pojedinca, utjecaju na ponašanje, obitelj i obiteljski sustav, na profesionalnu i sportsku karijeru, društvenim rizicima konzumiranja sredstava ovisnosti, o metodama prevencije i liječenja bolesti ovisnosti te bi se kod učenika dovelo do veće informiranosti o štetnosti preranog i prekomjernog korištenja igara na sreću kao rekreacijskog oblika zabave. 

Provode se i istraživanja o korištenju slobodnog vremena mladih i problematici pijenja alkoholnih pića, pušenja duhanskih proizvoda, kockanja, dostupnosti droga u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Istraživanje se provodi u okviru projekta „Sigurnija zajednica“.

Podaci za Hrvatsku iz 2007. godine, govore da se Hrvatska nalazila iznad prosjeka svih zemalja Europe po parametrima pijenja alkohola, a rezultati ESPAD-a iz 2011. potvrđuje trend daljnjeg porasta. Precizniji podaci za Varaždinsku županiju nisu poznati. Za pretpostaviti je postojanje sličnih trendova, iako bi provedba istraživanja u Varaždinskoj županiji koje bi obuhvaćalo problematiku pijenja alkoholnih pića, pušenja duhanskih proizvoda, kockanja, dostupnosti droga i sl. bilo dobra osnova za stvaranje akcijskog plana prevencije i poboljšanje nedostataka u lokalnoj sredini.

Povezani Članci

Close