InfoIzdvojenoPovijest

OBLJETNICA 28 godina od osnivanja slavnih „Roda“ – elitna jedinica PU varaždinske dala veliki doprinos u oslobađanju Hrvatske

Specijalna jedinica policije „Roda“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske

Varaždin – Ove je subote proslavljena 28. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“.

Tim su povodom položeni vijenci kod Križa zahvalnosti, služena je sveta misa u Varaždinskoj katedrali, te je održana Svečana sjednica u velikoj dvorani Županijske palače.

Ratni pripadnici i članovi Udruge Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „Roda“ ugostili su brojne uzvanike i visoke državne dužnosnike, te na prikladan način proslavili obljetnicu svog utemeljenja.

18. ožujka datum je od velike važnosti za PU Varaždinsku i Udrugu Specijalne jedinice PU Varaždinske „Roda“.

Tog je datuma 1991. godine utemeljena Specijalna jedinica policijske uprave Varaždin koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine.

Odmah je formiran zapovjednički kadar u jedinici, koji uz pomoć rukovodstva Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice.

Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec.

U tom trenutku u čakovečkoj su policijskoj postaji bili najbolji uvjeti smještaja i rada, pa je provođenje redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „Roda“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske.

Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem lijepe naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu.

Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

Foto: Udruga SJP PU Varaždinska RODA

Foto: Udruga SJP PU Varaždinska RODA

 

Tags

Povezani Članci

Close