InfoZanimljivosti

OBRATITE POZORNOST Možda se tiče i Vas: Porezna izdala važnu obavijest za ostvarivanje povrata poreza

Riječ je o pravima koja se mogu ostvariti na uzdržavane članove uže obitelji i djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti

Porezna uprava izvijestila je da svi građani na koje se primjenjuje poseban postupak, ako žele iskoristiti ili odustati od prava propisanih Zakonom o porezu na dohodak za 2019. godinu, mogu do kraja veljače 2020. i putem elektroničkih usluga Porezne uprave – ePorezna podnijeti obrazac za priznavanje prava u posebnom postupku, i to na Obrascu ZPP-DOH.

Riječ je o pravima koja se mogu ostvariti na uzdržavane članove uže obitelji i djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti, pravima koja se mogu ostvariti u vezi s prebivalištem na području jedinica lokalne samouprave razvrstanih u potpomognuta područja te pravu na uvećanje osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu i, na kraju, na uplaćene donacije, odnosno darovanja, piše portal Privredni.hr.

Dovoljno je posjedovati token internetskog bankarstva ili bilo koju vjerodajnicu sustava NIAS minimalne razine 3 i prijaviti se na ePoreznu putem osobnog računala te predati navedeni obrazac. Uz korištenje vjerodajnica sustava NIAS, predaja ZPP-DOH obrasca moguća je i korištenjem eOsobne iskaznice.

Inače, u prošloj je godini Porezna uprava građanima utvrdila razliku za povrat poreza i prireza na dohodak za 2018. godinu u iznosu od 1,06 milijardi kuna, a taj je novac doznačen na račune građana. Posljednjih nekoliko godina primjenjuje se poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, što znači da većina građana koji su obveznici poreza na dohodak nema obvezu samostalno predavati godišnju poreznu prijavu, već obračun za njih automatski rade poreznici.

S druge strane, oni koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga te pomorci u međunarodnoj plovidbi, trebaju do kraja veljače Poreznoj upravi predati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu. Kraj veljače rok je u kojem i građani za koje se provodi poseban postupak mogu Poreznoj upravi dostaviti obrazac za priznavanje prava.

Privremena porezna rješenja građani u posebnom postupku trebaju dobiti do kraja lipnja, a smatraju li da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, u idućih mjesec dana, odnosno do kraja srpnja na to rješenje mogu podnijeti prigovor. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Nakon toga, dakle od početka kolovoza, započet će s povratom preplaćenog poreza i prireza na dohodak.

Tags

Povezani Članci

Close