Udruge

Održan 10. memorijalni turnir sjećanja na Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića – gost ministar branitelja Predrag Matić

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, koju je kod posljednjih počivališta poginulih vukovarskih branitelja Tome Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića na groblju u Kamenici predvodio kamenički župnik, vlč. Dragutin Joč, u subotu je započela trodnevna manifestacija kojom se, tradicionalno povodom blagdana Svetog Bartola, Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca i Lepoglave prisjeća njihove žrtve i doprinosa u stvaranju neovisne Hrvatske. Počast poginulim braniteljima odao je Predrag Matić, ministar branitelja, ujedno i njihov suborac, zatim obitelji poginulih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga, pa Ivica Nikolić, predstavnik Stožera za obranu hrvatskog grada Vukovara, Zvonimir Kološnjaj Roda, izaslanik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, čelnici Gradova Lepoglave i Ivanca, Policijske uprave Varaždinske, Policijske postaje Ivanec i mnogih drugih. Počast poginulim braniteljima odana je i kod spomen obilježja u Kamenici, nakon čega je na igralištu u Žarovnici upriličeno svečano otvaranje 10. memorijalnog malonogometnog turnira sjećanja na Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Nazočne je u ime organizatora, Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca i Lepoglave, pozdravio njen potpredsjednik Vladimir Debeljak, zatim domaćin, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, te gradonačelnik Ivanca i potpredsjednik Sabora, Milorad Batinić. Ministar branitelja Predrag Matić je u svom obraćanju, poput svojih prethodnika za govornicom, pohvalio organizatore manifestacije, rekavši kako mu je posebno drago da braniteljske udruge s ovog područja rade upravo ono za što su i osnovane, održavaju sjećanje na Domovinski rat i poginule branitelje. Također, Matić se osvrnuo i na Debeljakovu opservaciju kako se u hrvatskom školstvu premalo, i u neadekvatnim terminima uči o Domovinskom ratu, najavivši da će Ministarstvo branitelja i Vlada RH uskoro krenuti s projektom u kojem će svakog dana biti organiziran posjet Memorijalnom centru u Vukovaru, gdje će učenici iz škola diljem Hrvatske biti upoznati s događanjima u Vukovaru i Domovinskom ratu. Nakon što je turnir proglasio otvorenim, Matić je, zajedno s gradonačelnicima Batinićem i Škvarićem, uručio pokale sudionicima turnira djece do 12 godina starosti, na kojem je prvo mjesto osvojila ekipa Vatreni tim, drugo Oluja, a treće Bljesak.

Subotnji program nastavljen je u Žarovnici druženjem ministra Matića s obiteljima poginulih branitelja i kolegama braniteljima, te seniorskim malonogometnim turnirom na kojem je u njegovom prvom dijelu nastupalo 10 momčadi.

Turnir je nastavljen u nedjelju u Jerovcu, pobjednik je IPA Varaždin, a prethodila mu je revijalna utakmica branitelja i njihove djece, u kojoj je rezultatom 3:0 slavila braniteljska mladost. IPA Varaždin je u finalu, igranom u Jerovcu, sa 1:0 pobijedila Žarovnicu, kojoj je tako pripalo 2. mjesto, dok je u ogledu za treće mjesto, prošlogodišnji pobjednik, Vinarija Kukec, sa 7:1 pobijedila Jerovec. Najboljim igračem turnira proglašen je Nikola Cerovčec, igrač Žarovnice, najbolji vratar je Danijel Posavec iz IPA Varaždin, a najbolji strijelac Tomislav Plahtarić, igrač Jerovca.


Nagrade najboljim momčadima i pojedincima uručili su Ivan Piskač, Dragutin Špac i Vjekoslav Špac, vukovarski branitelji, kolege poginulih Jambora, Kapustića i Vusića, te Kristijan Vusić, sin Stjepana Vusića.

Rezultati:

Četvrtfinale:
Jerovec – Dubravec 3:2
Vinarija Kukec – Očura 4:1
IPA Varaždin – Cvetlin 2:0
Žarovnica – Baza Dvojka 5:0

Polufinale:
Jerovec – Žarovnica 1:2
Vinarija Kukec – IPA Varaždin 2:4 – 7m (1:1)

Za 3. mjesto:
Jerovec – Vinarija Kukec 1:7

Finale:
IPA Varaždin – Žarovnica 1:0

Sudjelovanjem u svečanoj procesiji povodom blagdana Svetog Bartola, te polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Kamenici, Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca i Lepoglave u ponedjeljak je nastavila obilježavanje sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića. Svečanost je nastavljena Svetom misom u župnoj crkvi u Kamenici, a trodnevna manifestacija, kojoj je centralni dio bio jubilarni, 10. memorijalni turnir sjećanja, okončana je u poslijepodnevnim satima nogometnom utakmicom u kojoj su svećenici bili bolji od braniteljske ekipe sa 5:1.

Galerija fotografija: Facebook profil UDVDR Ivanec (https://www.facebook.com/profile.php?id=100008697339801)

Povezani Članci

Close