Gradovi i OpćineInfo

OPĆINA BEDNJA Među najtransparentnijima u Hrvatskoj

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Općina Bednja svrstana je u razinu 4, što predstavlja velik iskorak u odnosu na prošle godine

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti koje je na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Općina Bednja svrstala se među najtransparentnije u Hrvatskoj.

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Općina Bednja svrstana je u razinu 4, što predstavlja velik iskorak u odnosu na prošle godine, kada je bila pri dnu ljestvice, a cilj je iduće godine dostići maksimalnu razinu, 5.

Institut za javne financije je proračunsku transparentnost mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018.

Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, pri čemu se objava dokumenata uzima kao potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Inače, rezultate istraživanja transparentnosti Institut je objavio na skupu koji je u ponedjeljak u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, održan u Kući Europe u Zagrebu, a nakon prezentacije objavljena je i interaktivna karta s podacima za svih 576 lokalnih proračuna.

U Institutu ističu da transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što sve skupa omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na https://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/115.pdf

Inače, Institut za javne financije proračunsku transparentnost analizira iz godine u godinu u svih 20 hrvatskih županija, 128 gradova i 428 općina.

Povezani Članci

Close