Gradovi i OpćineInfoNašim krajem

OPĆINA BEDNJA Potpisan Sporazum o stručnoj suradnji s Nastavnim zavodom „Dr. Andrija Štampar“

Bednja – Načelnik Općine Bednja Damir Poljak u ponedjeljak je, 19. ožujka, s dr. Zvonimirom Šostarom, ravnateljem Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ potpisao Sporazum o stručnoj suradnji vezanoj uz primjenu projekta preorijentacijskog zanimanja gerontodomaćice u izvaninstitucionalnoj skrbi za starije, piše bednja.hr.

Kako bismo pojasnili ovu tematiku, podsjećamo da je Općina Bednja sa svojim partnerima, općinama Donja Voća i Vinica, na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava kandidirala projekt zapošljavanja žena starijih od 45 godina pod nazivom Zaželi te za njega ostvarila ukupno 4.520.664,21 kuna bespovratne potpore iz Europskog socijalnog fonda.

Od te svote za Bednju je predviđeno 1,8 milijuna kuna potpore koja će omogućiti zapošljavanje 14 žena starijih od 50 godina, koje spadaju u kategoriju teško zapošljivih.

Zaposlene žene će se u svojstvu gerontodomaćica brinuti za starije, bolesne i nemoćne osobe koje žive na području naše općine.

Međutim, žene je za obavljanje tih poslova potrebno educirati i stoga je i potpisan spomenuti sporazum s institucijom koja u tom pogledu može ponuditi vrhunsku edukaciju i uslugu.

U tom kontekstu se Nastavni centar obvezao pružiti stručno-metodološku pomoć, suradnju, koordinaciju i gerontološku edukaciju interdisciplinarnog stručnog tima u zaštiti zdravlja starijih osoba.

Ona obuhvaća edukaciju i reedukaciju provoditelja i suprovoditelja projekta „Zaželi- program zapošljavanja žena“ starijih od 45 godina u cilju obrazovanja i osposobljavanja svih 29 žena s područja Bednje, Vinice i Voće.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba doc. dr. sc. prim. Spomenka Tomek-Roksandić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju izv. prof. dr. sc. prim. Branko Kolarić, zamjenik ravnatelja za pravne, gospodarske i opće poslove Mirsad Srebreniković i drugi stručni suradnici Referentnog centra MZ RH za zaštitu zdravlja starijih osoba.

S obzirom na to da je ovim sporazumom obuhvaćeno čak 29 žena s područja triju općina, koje samim time ulaze u svijet rada, načelnik Poljak o važnosti je ovoga projekta i o svemu pozitivnom što će on značiti za općinu Bednju i susjedne općine govorio u TV emisiji „Treća dob“. A donijet će mnogo toga dobrog, to više zna li se da je riječ o ženama koje su godinama nezaposlene i kao takve prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, a koje će se brinuti za unapređenje kvalitete života čak 145 starijih samačkih kućanstava u ruralnim dijelovima.

Cijeli program traje 30 mjeseci, a prvih šest mjeseci predviđeno je za edukaciju i osposobljavanje žena.

Povezani Članci

Close