192 PolicijaInfoOstalo

OPREZ U opticaju krivotvorene novčanice od 500 kuna

Kako provjeriti autentičnost - pročitajte u tekstu

Na području Policijske uprave varaždinske u nazad mjesec dana utvrđeno je kako su se pojavile krivotvorene novčanice u apoenu od 500 kuna.

Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, obzirom su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Koprivničke županije.

Ovim putem želimo upozoriti sve građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica.

Skrećemo pozornost na sve one koji posumnjaju u neispravnost novčanica da obavijeste policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji.

Kako bi se građani i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje prime u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke:

OSJETI! 

Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! 

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI!

Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Provjera autentičnosti novčanice – korak po korak (HNB)

Izvor: PU varaždinska

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close