192 PolicijaVijesti

Oprez zbog pojave novih oblika prijevare

Policijska uprava varaždinska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starije životne dobi) savjetuju da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!

Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze. Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima. Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.

Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila. Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Povezani Članci

Close