InfoObrazovanje

OŠ FRANJE SERTA BEDNJA Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade – EU projekt čija je ukupna vrijednost 2.204.761,75 kuna

Iz proračuna Varaždinske županije te iz Ministarstva regionalnoga razvoja projekt se financira s 905.446,54 kune ili 43 posto

Bednja – U Osnovnoj školi Bednja održana je u utorak, 12. lipnja, završna konferencija projekta ,,Energetska obnova zgrade 0Š Franje Serta na adresi Ljudevita Gaja 15, Bednja”.

Riječ je o EU projektu čija je ukupna vrijednost 2.204.761,75 kuna.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, i to s 1.199.062,71 kuna ili 56,98 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Iz proračuna Varaždinske županije te iz Ministarstva regionalnoga razvoja projekt se financira s 905.446,54 kune ili 43 posto.

– Ovo je bila odlična prilika da se nakon 30 godina obnovi naša škola. Zime su u ovom kraju duge i opake, a stolarija nije bila obnavljana od davne 1972. godine, pa smo zbog toga morali dogrijavati učionice. Zahvaljujemo našem osnivaču, Varaždinskoj županiji, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partneru, AZRA-i koja nas je pratila tijekom cijeloga projekta, projektnom uredu Tesla koji je izradio prihvatljiv projekt. Školu pohađa 139 učenika, a imamo 32 zaposlenika. Za sve nas ovo puno znači. Ovim projektom smo podigli standard, a istovremeno se kod učenika i zaposlenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije. Energetska obnova je i velik korak za našu Općinu budući da je škola jedina ustanova u kojoj se mogu odvijati kulturni i sportski programi – rekla je ravnateljica OŠ Bednja Sanja Majcen.

Na starom dijelu zgrade škole postavljene su toplinska ovojnica i toplinska izolacija, zamijenjena je stolarija, a ujedno su ugrađeni toplinski kolektori te je postavljena regulacija grijanja.

Svime time će se doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje za 69,14 posto na godišnjoj razini.

– OŠ Bednja sada je prekrasno zdanje koje će ostvarivati ogromne uštede energije. Riječ je o drugoj od ukupno 216 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj su završili radovi na energetskoj obnovi u okviru poziva za javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Prva obnovljena škola je bila Srednja škola Novi Marof, dok će sljedeći mjesec će biti gotovi i radovi u OŠ Veliki Bukovec.

U ove tri škole će ukupno biti uloženo 9 milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz EU, a dva milijuna kuna iz proračuna Varaždinske županije, odnosno iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Time će završiti prvi val energetske obnove. Već sljedeći mjesec otvara se šest novih gradilišta, a u rujnu još četiri u sklopu drugog vala energetske obnove.

Naime, odobreno je svih 10 naših projekata energetske obnove škola u koje će biti uloženo 40-ak milijuna kuna, ali to neće biti sve, jer ujesen na novi poziv planiramo prijaviti još devet škola, Srednju školu Arboretum Opeka i osam područnih škola.

Kad se sve to zbroji, Varaždinska županija će uložiti više od 60 milijuna kuna u energetsku obnovu 22 škole, pri čemu je 30 milijuna kuna EU novca.

To dovoljno govori kojom snagom i silinom radimo – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je dodao da je važno napomenuti da je riječ o sredstvima iz EU fonda, dok su Fond i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja samo posrednička tijela.

Voditelj tima za odgojno-obrazovne institucije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Branislav Hartman je pojasnio da je Fond partner svim školama i vrtićima s područja Hrvatske koji provode projekte energetske učinkovitosti, a izrazio je zadovoljstvo projektom provedenim u OŠ Bednja.

Projekt energetske obnove OŠ Bednja traje 18 mjeseci, od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine, a njime će se smanjiti emisija CO2 za 71,63 posto te povećati udio obnovljivih izvora energije u apsolutnim potrebama za 2,36 posto.

Na završnoj konferenciji projekta bili su načelnik Općine Bednja Damir Poljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek i drugi uzvanici.

Info: Varaždinska županija

Povezani Članci

Close